Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dovolená pro vaše chuťové pohárky: Udělejte si domácí croissanty jako z francouzské pekárny
Zdroj: Unsplash, Patrick Perkins, Unsplash licence

Křupavý, ještě teplý a uvnitř nadýchaný. Croissanty patří ke klasikám francouzské kuchyně stejně jako bagety, sýry a dobré víno. Chcete si je upéct doma a mít je čerstvé a opravdu vymazlené? Žádný problém! Příprava je jednoduchá, jen zabere poměrně dost času. Stojí ale za to ho pro tuto dobrotu trochu obětovat.

Chce to čas a hodně másla

Představte si, že je neděle dopoledne, máte volno a chcete si s partnerem nebo i s dětmi užít dlouhý, klidný brunch. Součástí takové hostiny by mělo jistě být i čerstvé, voňavé, ideálně ještě teplé pečivo. Můžete ho mít! Upečte si třeba máslové croissanty, které jsou sice kalorickou bombou, ale ta chuť je jedinečná a naprosto nedostižná.

Na jednu dávku, ze které vyrobíte cca 15 croissantů, budete potřebovat 350 ml mléka. Mléko musí být vlažné, mělo by mít maximálně 40°C. Dále si připravte 450 gramů hladké mouky (počítejte v tom i s moukou na posypání válu), 14 gramů instantního droždí, 50 gramů cukru krystal nebo třtinového cukru a 250 gramů másla, tedy celou jednu kostku (může být i 300 gramů, pokud chcete opravdu výraznou máslovou chuť). Ještě lžičku soli a jedno vejce, které použijete na pomašlování croissantů před pečením. Zároveň doporučujeme připravit si kuchyňského robota s hnětacím nástavcem, bez něj se uhnětete.

Tak pojďme na to! Smíchejte mléko s cukrem a droždím a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Až to bude, zasypte jej moukou, přidejte špetku soli a vyhněťte těsto. Právě tady užijete kuchyňského robota, který hladké těsto vytvoří přibližně za 10 minut. Vám to bude trvat výrazně déle a na konci vám dost možná upadne ruka, lidově řečeno.

Těsto z robota přendejte na pomoučený vál a dál jej promačkávejte rukama. Po troškách přidávejte mouku, dokud nebude mít kompaktní, nelepivou a pevnou konzistenci. Vyválejte z těsta 4 centimetry tlustý obdélník, zabalte jej do potravinové fólie a dejte do lednice, kde by mělo těsto odpočívat alespoň hodinu. Dlouhý hon na croissanty začíná, teď vás totiž čeká postupné "vyvalování" másla do těsta.

Z kostky másla za pomoci válečku vytvořte obdélník o velikosti těsta. Píšeme vytvořte, protože máslo válečkem do požadované formy spíše vytlučete a vymačkáte, než vyválíte. Položte kostku mezi dva pečící papíry, aby se vám s máslem pracovalo lépe. Po hodině vytáhněte těsto z lednice, rozbalte jej a dejte na pomoučený vál. Vyválejte jej zhruba na dvojnásobnou velikost. Do středu položte úhlopříčně máslový plát. Rohy těsta přes něj přehněte, aby to vypadalo jako obálka, a rozválejte na obdélník. Válečkem příliš netlačte, aby jste těsto neponičili. Obdélník přeložte na třetiny, opět zabalte do fólie a šup s ním do lednice na další hodinu.

Těsto musíte rozválet na obdélník, přeložit na třetiny a nechat chladit celkem třikrát až čtyřikrát. Před každým válením jej nechte cca hodinu v lednici. Před finálním tvarováním by těsto mělo v lednici dohromady strávit asi 6 až 8 hodin.

Dokonalý trojúhelník

Konečně jste se dočkali a máte před sebou vychlazený a vyválený plát máslového kynutého těsta. Jak z něj teď vyrobit croissanty? Plát by měl být široký 20 až 25 centimetrů a dlouhý. Pomocí pravítka z něj pak vykrájejte trojúhelníky a každý trojúhelník dole uprostřed nařízněte asi na 1,5 centimetru. Kkaždý trojúhelník zarolujte od spodu směrem ke špičce a rohy ohněte do tvaru půlměsíce. Croissanty přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Pak vidličkou rozšlehejte vejce s trochou vody a croissanty směsí potřete. Nechte kinout 90 až 120 minut a pečte na 200°C. Pravděpodobně vám to vyjde na dva plechy, protože croissanty by měly mít větší rozestupy. Pečte tedy 10 minut nahoře i dole, pak plechy prohoďte a pečte dalších 10 minut. Řiďte se ale také vůní a barvou. Až budou křehké rohlíčky krásně zlaté a vám se budou sbíhat sliny, je práce hotova.

Croissanty můžete podávat samotné s tím, že si je strávníci sami namažou třeba marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou. Případně je možné podélně rozříznout a naplnit třeba šunkou a sýrem, uzeným lososem nebo vajíčkovou pomazánkou. Skvěle chutnají ale i jen samotné.

Božské croissanty

Ačkoliv je máme spojené především s francouzskou kuchyni a i jejich název je čistě francouzský (croissant znamená francouzsky srpek nebo půlměsíc), původ nadýchaných, křehkých máslových rohlíčků leží v Rakousku. Jak píše Alto Hartley ve Stručné historii croissantu, tato dobrota se vyvinula z rakouských kipferlů, což jsou malé rohlíky z bílé mouky. Ty do Francie přinesl dělostřelecký důstojník August Zang. Podle knihy August Zang and the French Croissant: How Viennoiserie Came to France od Jima Chevalliera se Zang usadil v Paříži, kde si otevřel pekárnu na rue de Richelieu. Pekl tam vídeňské speciality, které měly velký úspěch, včetně kipferlů. Jeho práce inspirovala okolní pekaře, kteří začali experimentovat s kynutým těstem a rohlíkovým tvarem. Tak nějak se zrodily nejen croissanty, ale celý trend takzvaných Viennoiseries (v překladu Vídeňské věci). Je to označení pro druh většinou sladkého pečiva z kynutého máslového těsta, které se často plní třeba čokoládou nebo pudinkem. Název přežil do dnešních dní a z Viennoiseries - včetně croissantů, jakési jejich vlajkové lodi - se stala nedílná součást francouzské gastronomie.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více