Byliny v kuchyni: Třezalka pomůže proti nespavosti i úzkostem. Jak poznat ten správný druh?
19. 7. 2021 Životní styl
Den sv. Jana už sice dávno byl, to ale vůbec neznamená, že nemůžete vyrazit na bylinu, která podle lidových pověr obsahuje krev tohoto světce. Třezalka se totiž sbírá po celý červenec, a dokonce i v srpnu. Rostlinka se žlutými kvítky má úžasné vlastnosti, které ocení hlavně ti, kdo žijí ve stresu a mají problémy s nespavostí nebo úzkostmi.
Záchrana pro nerváky
Krevník nebo svatojánská bylina; tak se také lidově přezdívá třezalce tečkované, kterou jste při toulkách přírodou jistě již mnohokrát viděli. Možná jste ale netušili, jak propěšná je pro lidský organismus. Podle článku botanika Christophera Hobbse je rostlina známá už od antiky a od konce 19. století je v léčitelství využívána po celém světě tak, jak to známe dodnes. Jak je uvedeno v knize Botanical medicine: From Bench to Bedside, hlavní význam třezalky spočívá v jejím využití při léčbě deprese a úzkostí. Že květina funguje jako perfektní přírodní antidepresivum prokázalo více než 50 klinických studií. Podle magazínu Moje medicína třezalka tečkovaná obsahuje třísloviny, glykosidy, silice a provitamín A a vitamín C. Působí blahodárně proti nespavosti, stresu, žaludečním neurózám, je také antibakteriální, léčí ekzémy, otoky a hemeroidy.
Mohlo by vás zajímat
Na co si dát pozor? Jak je účinnost třezalky silná, tak může být v určitých situacích nebo v kombinaci s jistými léky také nebezpečná. Její blahodárné působení si budete muset nechat ujít v případě, že užíváte léky na ředění krve (warfarin) a na krevní tlak, antiastmatika, hormonální antikoncepci nebo antidepresiva, případně chemoterapeutika při léčbě rakoviny. Jak uvádí Ministerstvo zemědělství ČR na svých stránkách, několik vědeckých výzkumů zjistilo, že dlouhodobé užívání třezalky může snížit účinnost všech těchto léčiv.
Mohlo by vás zajímat
V souvislosti s užíváním třezalky se také často mluví o fotosenzitivitě. Kvůli obsahu barviva hypericinu může lidem s bledou a citlivou pletí třezalka způsobit nepříjemnosti v kombinaci se slunečním zářením - na kůži se jim mohou objevit fleky. Podle studie zveřejněné v odborném magazínu Journal of Alternative and Complementary Medicine se ale tento vedlejší účinek objevuje zřídka, slabě a většinou během pár dní odezní, navíc se vyskytuje při požití až padesátinásobného množství hypericinu, než se vyskytuje v běžné terapeutické dávce třezalky. Přesto se doporučuje provozovat třezalkovou kůru spíše na podzim a v zimě.
Jak poznat tu správnou?
Třezalky v Česku rostou poměrně hojně, a to zejména v sadech, na loukách, pasekách, stráních, najdejeme je i na okrajích lesů. Pouze třezalka tečkovaná ale obsahuje dostatek látek, aby měla kýžené léčivé účinky. Přesto je velmi snadné splést si ji s třezalkou skvrnitou, jsou od sebe téměř k nerozeznání. Ale jen téměř! Jak tedy poznat, že trháte správnou květinu?
Mohlo by vás zajímat
Na první pohled má třezalka skvrnitá větší, širší, vejcovité listy, zatímco třezalka tečkovaná má listy malé a poměrně úzké. Pokud jeden lístek utrhnete a podíváte se na něj proti slunci, u třezalky tečkované dobře uvidíte jen hlavní žilky, vedlejší budou sotva znatelné nebo úplně neviditelné. K tomu bude lístek poset drobnými červenými tečkami. Onu červenou způsobuje právě hypericin, lidově nazývaný krev. sv Jana. Třezelka tečkovaná mívá i spodek lodyhy zabarvený do červena a právě lodyha je nejspolehlivějším ukazatelem, zda jste utrhli správnou rostlinku. Třezelka tečkovaná má lodyhu oblou a na dvou stranách zploštělou, tedy elipsovitou. Třezalka skvrnitá má lodyhu čtyřhranou, tedy spíše čtvercového tvaru. A ještě jeden tahák - když mezi prsty zmáčknete nerozvitý květ třezalky tečkované, vyteče z něj červenofialová šťáva.
Mohlo by vás zajímat
Kdy sbírat a jak ji zpracovat
Třezalka tečkováaná se sbírá v červenci a srpnu - v obodbí, kdy kvete. Květiny byste měli řezat asi 10 cm od země, a to dopoledne a za suchého, slunečného počasí. Třezalka se suší v kyticích po pěti až šesti květinách, a to v průvanu a ve stínu. Sluníčko jí nedělá dobře. Pokud chcete bylinku sušit uměle, pak maximálně při teplotě 35°C. Z byliny můžeme využít kompletně celou nať. Ta se dá nasekat a uložit pro přípravu čaje (1 lžíci zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut louhovat). Květy je možné zalít 40% alkoholem, dát na 3 týdny do chladu odstát, přecedit a vyrobit tak léčivou tinkturu, kterou je možno přidat do vody nebo po lžičkách dávkovat i samotnou. Další variantou je třezalkový olej, kdy se čerstvé květy naloží do extra panenského olivového oleje a nechají pár týdnů louhovat, pak se přecedí. Hotový olej se používá zevně na mazání štípanců, popálenin a drobných zranění.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Neobvyklé oleje: Makový se hodí do kaší, hroznový na salát a sezamový na „čínu“!
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Cesta ke štíhlé linii: Jídelníček podle čtyř živlů poradí, jak shodit přebytečná kila!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami