Oběd na neděli: Kuře na paprice se zakysanou smetanou a maďarskými nočky vás nadchne!
1. 10. 2021 Vaření
Kuře na paprice neboli kuřecí paprikáš je původně maďarské jídlo, ale dávno zdomácnělo i u nás. Zkuste si je připravit poctivě, podle originálního receptu a pro změnu s malými maďarskými nočky místo našich obvyklých knedlíků.
S čerstvou zeleninou
Jak už jsme dříve psali v našem článku, kuře na paprice, neboli paprikás csirke (kuřecí paprikáš), je podle webu Hungarytoday.hu již dvě století maďarským národním jídlem a dokonce se považuje za „čestné hungarikum“. Důvod je prostý. Tohle jídlo má v sobě všechno, co charakterizuje maďarskou kuchyni: maďarskou papriku, rajčata, cibuli, pepř, kuřecí maso a zakysanou smetanu. Možná jste teď překvapeni. Kuře na paprice a rajčata? Ano, je to tak, v maďarské verzi se tohle jídlo, tedy dušené kuře neboli kuřecí paprikáš, připravuje kromě cibule a papriky také s čerstvou zeleninou, a to konkrétně s nadrobno nakrájenou čerstvou paprikou a nadrobno nakrájenými čerstvými rajčaty. Chuť zeleniny a kuřecího masa dá jídlu správný šmrnc. Zkusíte to taky?
Mohlo by vás zajímat
Jak na to v maďarském stylu
Připravte si: sádlo na smažení, 2 cibule, 5 kuřecích dílů (stehna, křídla, prsa…), 1 vrchovatou lžíci mleté sladké papriky, 2 světlé zeleninové papriky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno, 2 rajčata, zbavená semínek a nakrájená taky nadrobno, sůl, pepř, 1 kelímek zakysané smetany (plus na dozdobení) a 2 lžíce hladké mouky. Postup je následující: Na sádle osmažte cibuli dosklovita, pak ji zasypte mletou paprikou, přidejte kuřecí díly a vše společně opečte. Přidejte nadrobno nakrájené papriky a rajčata, osolte, opepřete a podlijte vodou nebo vývarem. Duste pod pokličkou, dokud maso nezměkne. Jakmile je maso měkké, vyndejte je z hrnce. Pak rozmíchejte mouku v zakysané smetaně a vlijte do ní trochu omáčky nebo vody, řádně rozmíchejte a vše vlijte do hrnce se zeleninou. Znovu promíchejte a provařte asi 10 minut. Pak omáčku propasírujte do jiného hrnce, vložte do ní maso a nechte společně prohřát. Přílohové nočky udělejte podle našeho receptu, jen místo mléka použijte vodu.
Mohlo by vás zajímat
Někdo to rád české
Pokud netrváte na originalitě postupu nebo nemáte doma čerstvou zeleninou, udělejte si skvělé kuře na paprice podle našeho základního video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno oloupat mandle - rady pro začátečníky
Oloupat mandle není nic složitého. Můžete si samozřejmě koupit mandle už oloupané (blanšírované), ale platíte zbytečně navíc za něco, co během… Číst více
Jak na nejkřehčí a nejchutnější vanilkové rohlíčky, aby se staly vaší chloubou
Jak na těsto Nejlepší rohlíčky jsou tvořené postupem na křehké těsto. Prosátá mouka i cukr, studené máslo, strouhané nebo mleté oříšky. Nic víc není… Číst více
Den ořechů
Ořechy skutečně představují velmi zvláštní skupinu ovoce. Jsou to vlastně jedlá semena, která u ostatních druhů ovoce nekonzumujeme. Ořechy obsahují… Číst více
Jak připravovat zimní ovocné saláty. Takto můžete zdravě nahradit moučníky
Ovoce podle sezóny Do salátů používáme kvalitní a dobře omyté ovoce. Jablka jsou výborným základem, nakrájíme je nadrobno a přidáváme k nim na… Číst více
Den marcipánu
Pravý marcipán je hmota, která obsahuje alespoň 30 % mandlí. Z marcipánu se nejčastěji tvoří květiny nebo zvířátka, kterými zdobíme dorty. Marcipánem… Číst více
Vše za začalo mandlí v cukru. Belgická pralinka se zrodila z hořkého léku obaleného čokoládou
Ačkoliv je Belgie relativně malá země, dává o… Číst více
Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta
Umíte si představit život bez vanilky? Asi sotva.… Číst více
Ledový salát je ozdobou letních zeleninových salátů. Vyzkoušíme ty nejoblíbenější recepty
Ledový salát vytváří pěkné a robustní hlávky, proto potřebuje k růstu více prostoru. Výhodou je, že většinou dobře snáší horké počasí a není náchylný… Číst více
Den mandlí
Mandle, tedy jádro plodu mandloně obecné neboli mandlovníku, můžeme konzumovat jen tak, ale jsou také velmi ceněnou ingrediencí třeba při pečení.… Číst více
Hrst mandlí pro zdraví: Proč denně jíst plody, o kterých se píše i v Bibli svaté?
Mandle jsou nenápadnou zásobárnou zdraví. Skvěle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit kuře na paprice bez smetany? Můžeme ji vynechat nebo nahradit jinou surovinou
Kuře na paprice: původní jídlo maďarských pastevců jsme si zamilovali i u nás. Víte, jak se správně dělá?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 1 hodinou
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 2 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 3 hodinami
Skořicové šneky s krémovou polevou
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 6 hodinami
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 17 hodinami