Encyklopedie bobulovin: Víte, jak vypadá josta a jak v kuchyni nejlépe využít angrešt, černý bez či rakytník?
8. 7. 2022 Ostatní
Mezi bobuloviny patří nejen rybíz a maliny. Většinou to jsou keře, které dobře rostou a brzy plodí. Často je najdete v lese nebo na jeho okraji. Podívejte se na ty, jejichž plody lze konzumovat.
Šťavnaté bobuloviny
Bobuloviny je poměrně široká skupina rostlin, které mají plody bobule. Chodíme je zobat do lesa, ale také si je pěstujeme na zahradě. Je třeba ale dávat pozor na to, co dáváte do pusy, protože některé bobuloviny musí projít varem, abyste je mohli jíst.
Mohlo by vás zajímat
Rybíz bílý, červený, černý (meruzalka)
Meruzalky neboli rybízy jsou oblíbené keře, které plodí bílý, červený nebo černý rybíz. Různé druhy mají různý obsah látek. Mezi nejcennější v tomto ohledu patří černý rybíz. Ten obsahuje vysoké množství vitamínu C, dále betakaroten, vitamín E, z minerálních látek pak draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo. Využít můžete nejen plody, ale i listy. Po usušení si z nich můžete připravovat čaj.
Z plodů si připravíte vína, likéry, šťávy, ale i upečete koláče a připravíte nepečené dezerty a nanuky.
Mohlo by vás zajímat
Ostružiník maliník
Maliny patří vedle jahod, rybízu a borůvek mezi nejoblíbenější ovoce. Pokud si strom, na kterém roste toto ovoce, pořídíte na zahradu, brzy se rozroste a při troše péče a dostatku závlahy budete mít dobrou úrodu. Maliníky mohou být jednou plodící nebo stáleplodící. Druhá varianta nabízí bohatší úrodu po delší dobu. Maliny jsou nízkokalorické (50 kcal na 100 g), obsahují hlavně vitamín C a betakaroten. Z minerálních látek je to pak draslík, fosfor, vápník a hořčík. Maliny se dají jíst syrové, vychutnat si je můžete v mražených dezertech, ale i pečených i nepečených dezertech.
Ostružiny
Ostružiník se od maliníku liší hlavně ostny a samozřejmě barvou a chutí plodů. Podobně jako maliník se i ostružiník hodně rozrůstá a je ho třeba krotit. Ostružiny většinou bývají koncem léta. Můžete je jíst syrové, ale i připravovat z nich různé dezerty a nápoje, podobně jako u malin.
Mohlo by vás zajímat
Brusnice borůvky
Borůvky rostou na keříčcích brusnice a jsou snad nejoblíbenějším lesním ovocem. Obsahují cenné antioxidanty, vitamín C, betakaroten, vitamíny skupiny B, z minerálů hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek a chrom. Šťáva je plná hodnotných látek a je i dobrým barvivem. Sladké ovoce využijete jen tak na pojídání z keříku, nebo hrníčku, ale také je můžete zavařit, případně z nich udělat knedlíky, koláč a třeba i dort.
Černý bez
Z černého bezu se nevyužívají jen květy, ale i malé černé plody. Rostlinu si můžete splést s bezem chebdí, který má ale měkký bylinný stonek a plody na stopce trčí nahoru. Je důležité vědět, že čerstvé plody černého bezu mají projímavé účinky; ale sušením nebo tepelným zpracováním se tato vlastnost ztrácí. Plodům se říká bezinky a připravují se z nich především likéry. Podobně jako borůvka, i bezinka silně barví.
Mohlo by vás zajímat
Arónie
Arónie, temnoplodec nebo také černý jeřáb se mírně podobá černému bezu. Plody jsou ale větší a tužší. Aronie je bohatá na antioxidanty (především vitamín C) a je velmi hořká. Můžete ji sušit, a pak používat do směsí čajů, ale i připravit kompot, džem. Z arónie se připravují také likéry.
Mohlo by vás zajímat
Srstka angrešt
Angrešt je poměrně choulostivý keř, neroste všude. Může mít bílé, žluté i červené plody. Obsahuje vitamín C, vitamín E, trochu vitamínu B. Z minerálů fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, křemík. Slupka je bohatá na nenasycené mastné kyseliny. Můžete ho jíst čerstvý, ale i z něj připravit koláč, udělat džem nebo kompot.
Mohlo by vás zajímat
Josta
Josta je kříženec černého rybízu a angreštu a spojuje to nejlepší z obou rostlin. Plody mohou mít různou velikost, barvu i chuť. Mají vysoký obsah vitamínu C. Můžete je konzumovat syrové, ale i dát do koláčů, zavařenin, kompotů.
Mohlo by vás zajímat
Klikva bahenní
Klikva má podobné plody jako brusinka. Zpracovávají se čerstvé, sušené, ale také se z nich připravují marmelády. Jedná se u nás ale o chráněnou rostlinu. Má pikantní chuť a klikvu si můžete pořídit i na zahrádku.
Brusnice brusinka
Brusnice brusinka roste hlavně na vřesovištích a rašeliništích. Plody se suší, ale i z nich můžete připravit marmeládu, ale hodí se i přidat k masu. Extrakty z brusnice můžete také najít v produktech v lékárně, hlavně v přípravcích na problémy s močovým ústrojím.
Mohlo by vás zajímat
Rakytník řešetlákový
Rakytník je keř nebo malý strom s oranžovými plody. Je znám pro svůj velmi vysoký obsah vitamínu C. Kromě toho je zásobárnou vitamínů skupiny B, vitamínů E a D. Jeho chuť je kyselo-hořko-sladká. Zraje od konce léta a vydrží až do zimy. Připravit si můžete marmelády, likéry i sirup.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Jeřáb
Jeřabiny patří mezi symboly podzimu. Plody jsou jedlé, ale abyste neměli žaludeční komplikace, je třeba jeřabiny povařit. Pokud plody usušíte, ztratí trochu obsažené trpkosti. Používejte z nich odvar, ale můžete z nich udělat i kompot.
Náš tip: Podívejte se do úvodu článku na galerii bobulovin
Zdroje informací:
https://www.zahradnictvikruh.cz/
https://www.nutridatabaze.cz/
https://cs.wikipedia.org/
https://pardubice.rozhlas.cz/ktera-jerabina-je-jedla-a-ktera-ne-napovi-listy-a-hvezdicka-8298582
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
Byliny v kuchyni: Angrešt posiluje imunitu, zpevňuje cévy a pomáhá při růstu vlasů
Byliny v kuchyni: Ostružiny posílí imunitu i paměť, odvar z listů skvěle vyčistí pleť!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 11 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct nejlepší rybízové moučníky. Některé známe už od našich babiček, jiné překvapí svou skvělou chutí a rychlou přípravou
Červený, černý nebo bílý: Jak se liší různé druhy rybízů a jak je nejlépe zpracovat?
Byliny v kuchyni: Červený rybíz uklidňuje nervy, prospívá pleti a pomáhá i s hubnutím!