Rady pro kuchařky 3
1. 3. 2009 Tipy a triky
Mléko k přípravě koktejlů musí být pořádně vychlazené. Pokud ne, špatně se šlehá a koktejl je těžký.
Pokud nechcete, aby se vám na teplé omáčce udělal škraloup, nechte ještě na horké omáčce rozpustit kousek másla. pak omáčku zakryjte pokličkou a odstavte z plotny. Než budete omáčku podávat, tak ji dobře rozmíchejte.
Když se vám srazí smetanová omáčka, dejte ji do mixeru a bude zase hladká.
Smetanu, kterou budete šlehat, by se měla dopředu chladit asi 6 hodin. nejprve šlehejte rychle, ale až začne houstnout, tam šlehání zpomalte. Pozor, abyste smetanu nepřešlehali.
Tvaroh skladujte v lednici tak 3 dny. Jinak po delším skladování začíná hořknout.
Při skladování sýrů v lednici používejte alobal nebo voskovaný papír.
Sýr se má z lednice vyndávat alespoň hodinu před podávání, aby se mu vrátila jeho vůně, konzistence a pružnost.
Pokud ke smažení používáte tučnější sýr, zabalte jej nejprve do slabých plátků šunky a pak teprve do trojobalu. Šunka zamezí roztékání sýru.
Uvařené scezené brambory zakryjte nejprve utěrkou a pak pokličkou. Brambory se tak uchovají suché. Když dáte jen pokličku, tak se na ní sráží pára a kape zpět na brambory.
Při vaření brambor používejte vroucí vodu.
Bramborové těsto stání řídne, proto při výrobě bramborových knedlíků zpracujte a ihned vařte.
Při přípravě bramborové kaše používejte zásadně mléko horké. Pokud dáváme studené nebo vlažné, není kaše tak dobrá a pěkná.
Nové brambory mají méně škrobu a tudíž nejsou vhodné na bramborová těsta a bramborovou kaši.
Bramboráky nebo jiná jídla ze syrových brambor se lépe připravují koncem zimy, protože brambory v této době nemají už tolik vitaminu C, který se okysličování při strouhání ztrácí. Při strouhání hned zasypávejte moukou a zalévejte mlékem, aby brambory nezčernaly a aby se neokysličovaly.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rafaello, oblíbené nepečené cukroví: Poradíme několik tipů, jak je zdokonalit
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Sklidili jste všechna rajčata před příchodem mrazíků? Poradíme, co s nimi
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 13 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 16 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 18 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu