Vynikající carpaccio z hub: To hříbkové podle původního italského receptu je originálním předkrmem
1. 10. 2022 Vaření
Podařilo se vám v lese najít tak krásné hříbky, že si říkáte, že je až škoda z nich udělat smaženici? Na ty naložené do octa byste si museli počkat, stejně pikantní chuťovku si ale můžete dopřát, když z nich připravíte carpaccio. Pochutnáte si na něm stejně jako na tom ze svíčkové.
Carpaccio může být z ryb i zeleniny
Carpaccio je jeden z tradičních italských předkrmů. I když si každý pod carpacciem představí specialitu z hovězího masa, v současnosti se tato specialita dělá i z jiných surovin a pod tímto názvem se ukrývá jakýkoliv pokrm z obvykle syrových ingrediencí nakrájených na tenounké plátky. V restauracích tak třeba narazíte na carpaccio z lososa, pstruha, červené řepy, cukety, okurky nebo zrovna hub. Pokud se připraví z ovoce, může být i dezertem. Oblíbené je třeba carpaccio z na tenké plátky nakrájených jahod nebo ananasu doplněných o nějakou sladkou omáčku.
Mohlo by vás zajímat
Syrové hovězí pro hraběnku
Původní carpaccio bylo opravdu z hovězího masa a dokonce z toho nejlepšího, tedy ze svíčkové. Slavná delikatesa vznikla až ve 20. století, konkrétně roku 1950 v Harry’s Baru v Benátkách. Jeho stálou zákaznicí byla tehdy jistá hraběnka Amalia Nani Mocenigo, které lékař doporučil na zdravotní neduhy dietu složenou ze syrového masa. Hraběnka už neměla chuť na tatarský biftek a tak se jí rozhodl majitel baru Giuseppe Cipriani jídelníček trochu zpestřit a předložil jí pokrm z hovězího masa nakrájeného na tenké plátky a pokapaného majonézou ochucenou hořčicí a worcesterskou omáčkou.
Hraběnce pokrm zachutnal, zmínila se o něm svým známým a brzy sem lidé na tuto zajímavou delikatesu začali záměrně chodit. A protože v té době žily Benátky výstavou Carpaccia (italského malíře benátské školy, který studoval u Gentile Belliniho) a barvy pokrmu připomínaly charakteristické žluté a červené barvy na plátnech tohoto velkého umělce, pojmenoval po něm Cipriani svůj vynález.
I v Itálii dělají carpaccio z hub
Nyní si carpaccio můžete objednat v každé restauraci v Benátkách a v celé severní Itálii, a to nejen dochucené majonézou, ale třeba i jen pokapané extra panenským olivovým olejem. V Itálii se dokonce zrodila i houbová varianta carpaccia. I když jsme za národ houbařů považování my, v italské kuchyni jsou houby také poměrně oblíbené. Pokrm má ostatně i svůj název – Porcini Mushroom Carpaccio a je jím míněno carpaccio z hříbků. Pokud byste ale na hříbky nenarazili, dá se udělat i ze žampionů. Houbové carpaccio je tak ideální verzí této delikatesy pro vegetariány a také skvělou možností, jak netradičně upravit houby.
Výborné italské carpaccio z hříbků
Příprava houbového carpaccia je velmi snadná a bude vám na ni stačit jen pár ingrediencí, které se nijak neliší od těch na masové carpaccio. Jen je třeba se držet jedné z hlavních zásad italské kuchyně a vsadit na kvalitní suroviny, tedy extra panenský olivový olej, čerstvé bylinky a pravý italský parmazán. A jak na to?
Budete potřebovat: 4 větší hříbky, 2 lžíce olivového oleje, ½ citronu, sůl, čerstvě mletý pepř, hrst čerstvé petrželky a na hoblinky nastrouhaný parmazán.
Postup: Houby pečlivě opláchněte studenou vodou a ihned je osušte papírovými utěrkami. Nakrájejte houby na tenké plátky a rozložte je na talíř. Vymačkejte šťávu z citronu do misky. Postupně zašlehejte olej, až vznikne hladká směs. Houby pokapejte zálivkou a lehce osolte a opepřete. Petrželku nasekejte nahrubo a posypte jí houby. Nakonec pokrm dochuťte nastrouhaným parmazánem.
Zdroj: Lacucinaitaliana.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Prostřeno se syrovým masem. Naučte se s námi poctivý tatarák i ten falešný z řepy nebo z lilku
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 25 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 47 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Falešný tatarák z hub: Delikatesa z lesa se snadno připravuje a krásně provoní celý dům
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu