Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

linecká kolečka
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Možná máte na přípravu cukroví vše, co je třeba, ale třeba také ne. Možná se vám rozbil váleček, poztrácely se při stěhování formičky, nebo domácnost teprve zakládáte a zkrátka nemáte vše potřebné. Poradíme vám, jak si i bez cukrářské výbavy upečete to nejlepší domácí cukroví.

Proč hledat náhradní řešení na vánoční pečení

Dřevěný vál, váleček, formičky, vykrajovátka, zdobicí stáčky, ale i košíčky na muffiny... Zdá se, že to jsou nezbytnosti k svátečnímu pečení. Ano, s nimi to jde lépe, ale i když vám doma něco chybí, dá se to s trochou šikovnosti a běžným domácím vybavením nahradit. Poradíme vám, jak na to!  

Jak nahradit váleček

Možná potřebujete váleček jen na přípravu cukroví. Kvůli tomu si ho ale nemusíte pořizovat. Zcela si vystačíte s lahví. Je důležité, aby skleněná lahev byla hladká a čistá. Odstraňte z ní tedy nálepky, důkladně ji omyjete a už můžete válet těsto. Když si láhev navíc na obou koncích omotáte silnější gumičkou, budete mít těsto všude stejně silné. K alternativnímu válení těsta poslouží jakákoliv skleněná (rovná) láhev od vína, ale v nouzi využijete i láhev od okurek nebo větší zavařeniny. 

Jak nahradit vál

Vál zabírá spoustu místa a možná ho ani nemáte kam dát. Nehledě na to, že třeba ani tento předmět nevyužijete jindy, než na vánoční pečení. I bez něj se obejdete, bude vám stačit pečicí papír. Ten položte na jakoukoliv rovnou, lehce tukem nebo vodou potřenou plochu. Pak papír po stranách zatižte, aby při válení neujížděl. A je to! Po použití jej vyhodíte do tříděného odpadu. 

Další možností je silikonový vál, který je velmi skladný a na běžné válení těsta je skvělý. Nehne se z místa, dobře drží na lince. Dobře se také myje a schne. Jeho nevýhodou je ale to, že musíte být opatrní s ostrými předměty, jako je nožík, rádélko, nebo kovové formičky. Snadno by mohly vál proříznout. Ostatně, to platí i pro pečicí papír. Ovšem u papíru to nebude žádná škoda, zkrátka jen použijete jiný. 

Jak na cukroví bez formiček a vykrajovátek

Na některé cukroví formičky nepotřebujete. Jsou to různé kuličky, vanilkové rohlíčky, sušenky. Pokud ale zatoužíte po vykrajovaném cukroví, nebo třeba po pracničkách, budete nějaké ty pomocníky potřebovat. Abyste mohli vytvořit kuličky, nechte těsto na pracny trochu povolit. Pak z něj tvarujte kuličky. Vemte si na pomoc vidličku a kuličku do ní položte a mírně přitiskněte. Na těstu vzniknou krásné pruhy. Jinou variantou náhrady formiček jsou hlubší lžičky. Natlačíte do nich těsto, a pak ho vyklepnete. Místo formiček na pralinky můžete využít formičky na led, na čokoládu se hodí i plastová vložka z bonboniéry po snědených bonbonech.

Jak udělat vosí hnízda bez formičky

Na včelí úly se obvykle používá formička, kterou naplníte těstem, koncem vařečky vytvoříte dírku, a pak těsto vyklepnete. Včelí úly nebo vosí hnízda, podle toho, který název se vám líbí víc, můžete vytvořit i jinak. Existuje několik variant. Jednou z nich je pevná sklenička „na panák“, kterou naplníte těstem a uděláte otvor prstem, nebo koncem vařečky. Pokud se bojíte, že vám praskne, můžete do panákové skleničky dát mikrotenový sáček, do něj pak vložíte těsto a postupujete známým způsobem. 

Možná budou mít děti u sebe plastovou formičku, se kterou půjdou dělat podobné čáry. Hodit se může i lis na citrusy. Když část, na kterou nandáváte polovinu citrusu obrátíte, vznikne vám mistička. Do ní vložte opět mikrotenový sáček a natlačte do něj těsto. Dál postupujte obvyklým způsobem.

Jak na vykrajované cukroví

Abyste získali požadovaný tvar, budou potřeba nějaké nástroje. Hodit se může nožík, rádýlko. Právě rádýlko dodá krásné vlnité tvary. Hodí se nejen na išelské dortíčky, ale i na perníčky. Na kulaté tvary, třeba pro linecké cukroví, využijete menší skleničky, skleničky po džemu, přesnídávce. Otvor do vykrojeného kolečka (nebo jiného tvaru) uděláte třeba brčkem, náprstkem. Můžete ho také vykroužit špejlí.

Jak nahradit cukrářský sáček

Když budete potřebovat cukroví zdobit, jde to i bez cukrářského sáčku. Jako náhrada vám bezvadně poslouží kornout z pečicího papíru. Na pomoc si můžete vzít i pevný sáček vhodný na kontakt s potravinami, jako je mrazicí sáček a ustřihnete mu roh (pozor, aby nebyl ani příliš malý ani příliš velký). Pak už jen sáček naplníte krémem a otvorem ho protlačujete a zdobíte podobně jako v případě cukrářského sáčku. Podobně můžete vytvořit i oblíbené pusinky.

Náš tip: Připravte si sněhové pusinky podle tohoto videoreceptu:

Jak vytvořit košíčky na muffiny

Pokud nemáte doma košíčky na muffiny, snadno je vyrobíte z pečicího papíru. Kromě papíru budete potřebovat skleničku, která poslouží jako „forma“ a formu na muffiny. Sklenička by měla mít dno o trošku menší, než otvory ve formě na muffiny. To, že košíček bude mít trošku menší průměr dna, oceníte při plnění těstem, kdy se košíček ve formě uhnízdí a nebude vyskakovat.

Jak na košíčky? Papír na pečení nejdříve nastříhejte na čtyři pruhy široké 12 cm. Pruhy dejte na sebe a rozstřihněte je po 12 cm. Získáte čtverce o rozměrech 12 × 12 cm. Připravte si skleničku a otočte ji dnem vzhůru. Vemte připravený čtverec z pečicího papíru a položte ho na dno skleničky. Okraje papíru rukama přimáčkněte ke skleničce. Papír sundejte a máte hotovo. Vložte košíček do formy.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více