Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Charlie Chaplin miloval obyčejné palačinky a tenhle slaný koláč s hovězím masem
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/P.D Jankens – Fred Chess, Public Domain, a Freepik, mdjaff

Přestože hvězda němého filmu a představitel Tuláka od roku 1910 žil v USA, jeho anglické kořeny byly silné. Na otázku, jaké je jeho nejoblíbenější jídlo, v polovině 20. let odpověděl s humorem sobě vlastním: „Henglish steak & kidney pie“.

Jídlo součástí filmů

Jídlo v té či oné podobě bylo velmi důležitou součástí života a umění Charlieho Chaplina. Scény tak všeobecně uznávané a zapamatovatelné, jako jsou večeře s vařenými botami na Den díkůvzdání ve filmu Zlaté opojení, palačinková snídaně a „vydatná“ gulášová večeře ve filmu Kid nebo jahody a „henglická“ hořčice ve filmu Diktátor, jsou jen několika příklady. Víte ale, že Charlie měl ve zvyku zveřejňovat recepty na oblíbená jídla?

Peníze šly na dobročinné účely

Šlo o recepty zařazené v kuchařkách, jejichž výtěžek putoval na dobročinné účely. Úplně první z nich byla kuchařka Celebrated Actor-Folks' Cookeries (Slavní herci – lidové recepty) v roce 1916. Výtěžek byl zaslán Červenému kříži a Hereckému fondu. Charlie Chaplin věnoval nejen recept na roládu plněnou jablky se skořicí, k tomu přidal i svůj komentář.

Další dvě kuchařky vyšly za druhé světové války. Specialites de la Maison (Domácí speciality) v roce 1940 ve prospěch organizace The American Friends of France. Chaplin tu se čtenáři podělil o recept na svou oblíbenou snídani, tedy palačinky.

Do sbírky receptů s názvem Sincerely Yours  (S pozdravem) z roku 1942 poskytl návod na přípravu tzv. velšského rarebitu. Toust zapečený se směsí z másla, mouky, čedaru a piva dodnes najdeme na jídelním lístku restaurace Musso and Frank's na Hollywood Boulevardu, kterou má v oblibě řada hollywoodských hvězd.

Recept na třešňové sladké rohlíčky, které pekla jeho manželka Oona, vyšel roku 1970 v publikaci The Beautiful Wives Cookbook (Kuchařka krásných manželek).

A ve stejném roce v Kuchařce Myry Breckinridgeové čtenářům prozradil recepty na špagety se škeblovou omáčkou, filety z mořského jazyka s hroznovým vínem, chřestový salát a crème brulée.

„Henglish steak & kidney pie“

Jako správný Angličan miloval typickou ostrovní kuchyni. Na slaný koláč steak & kidney pie, kterému Chaplin láskyplně říkal „Henglish steak & kidney pie“, budete potřebovat:

na těsto

  • 250 g hladké mouky plus extra k válení
  • 140 g studeného másla
  • 1 velký vaječný žloutek
  • 1 malé vejce rozšlehané s 1 polévkovou lžící mléka
  • sůl

na náplň

  • 1 telecí ledvina (asi 400 g)
  • 1 kg zadního hovězího masa
  • 250 g žampionů
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 100 g másla
  • 1 velká cibule
  • cca 70 g hladké mouky
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 1 velký bobkový list
  • sůl
  1. Do kuchyňského robota nasypte mouku a špetku soli a míchejte několik vteřin, poté přidejte máslo a šlehejte, dokud směs nebude vypadat jako hrubá strouhanka. V hrnečku prošlehejte vidličkou vaječný žloutek a 3 lžíce vody a vlijte do směsi mouky.  Nechte míchat, dokud nevznikne kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v  chladničce.
  2. Ledvinu překrojte a očistěte. Hovězí maso a žampiony nakrájejte na kostičky.
  3. Zahřejeme 1 lžíci oleje ve velké pánvi na středně vysoké teplotě. Přidejte ledvinu a orestujte. Nechte okapat v cedníku a vložte do připraveného pekáče.
  4. Pánev vraťte na sporák na mírný plamen, přidejte 25 g másla a 1 lžíci oleje. Nasypte cibuli a za občasného míchání smažte 10 minut, dokud není měkká a nazlátlá. Opečenou cibuli vyndejte a přidejte do pekáče .
  5. Troubu předehřejte na 160 °C (horkovzduch na 140 °C). Maso obalte v mouce, tu přebytečnou odstraňte. Pánev vraťte sporák na vysokou teplotu, podle potřeby přidejte máslo a olej. Hovězí maso postupně orestujte, aby mělo do zlatohnědou barvu. Pak maso přidejte do pekáče.
  6. V pánvi orestujte také krátce žampiony (cca 2 minuty) a přidejte do pekáče. Vše zalijte horkým horkým vývarem a přidejte bobkový list. Dobře promíchejte, osolte. Pekáč přikryjete, vložte do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzduch na 140 °C) a pečte v 1–1 a ½ hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne. Vychlaďte a uložte do ledničky tak dlouho, aby veškerý tuk ztuhl – ten pak můžete odebrat.
  7. Vyndejte těsto z ledničky a nechte ho zahřát na pokojovou teplotu. Těsto rozválejte na pomoučeném vále. Pečicí formu o průměru 27,5 cm a hloubce cca 6,5 ​​cm položte na těsto. Podle formy vykrojte z těsta kruh na spodek. Potom si připravte ještě kruh cca o 1 cm větší než je forma. Ze zbytků vyřízněte několik cca 6 cm širokých pásků těsta – měly by zakrývat okraj formy.
  8. Okraj a spodek formy lehce namažte máslem a vystelte spodní částí a proužky těsta, přičemž všechny spoje utěsněte trochou vody. Přidejte masovou směs do výšky formy.
  9. Potřete okraj těsta trochou vody a přikryjte ho vrchní vrstvou těsta. Okraje utěsněte.
  10. Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzduch na 180°C). Na povrchu koláče udělejte zářezy a potřete ho rozšlehaným vejcem. Pečte 20 minut, pak snižte teplotu 180° (160 °C ) a pečte dalších 15–20 minut, dokud koláč není zlatohnědý. Koláč vyjměte z trouby a před podáváním ho nechte asi 10 minut odpočívat.

Zdroje informací:

Famous Eaters - Sir Charlie Chaplin: morningadvertiser.co.uk
Charlie Chaplin... His Recipes!: charliechaplin.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více