Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehké sýrové tyčinky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Sýrové tyčinky jsou vděčné pohoštění z pár ingrediencí, které není složité na přípravu a chutná snad úplně všem. Dají se jako rychlovka udělat z hotového listového těsta sypaného sýrem, my vám však představíme neodolatelné tyčinky z křehkého těsta se sýrem uvnitř.

Práce s křehkým těstem

Aby sýrové tyčinky byly opravdu křehké a rozplývaly se na jazyku, musí být dodržena základní podmínka. Použité máslo je třeba udržet i během zapracování do mouky chladné, což znamená, že se s máslem musí pracovat rychle a nejlépe bez hnětení v rukách, které těsto během chvilky zahřejí.

Není-li jiná možnost než ruční zpracování, mohou pomoci jednorázové kuchyňské rukavice, které lidské teplo na pár chvil izolují. Další možností je zchlazení rukou pod studenou vodou. I tak je ale třeba nevěnovat hnětení delší čas.

K zapracování másla do mouky však lze použít i vychlazenou vidličku, s níž se dá máslo do mouky "rozšťouchat". Pro co nejkratší čas věnovaný těstu je dobré máslo nejprve nakrájet na menší kousky nebo nahrubo nastrouhat a je-li to nutné, dát ještě vychladit do lednice.

Dobrá zpráva je, že u křehkého těsta důkladné hnětení a zapracování každého kousíčku másla do mouky ani není žádoucí. Zbylé celistvé kousky másla se při pečení rozpustí, spojí se s těstem a zůstanou po nich vzduchové bubliny, které se postarají o výslednou křehkost.

Ze studeného másla, hladké mouky a nastrouhaného sýra se tedy co nejrychleji vytvoří drobenka, která se spojí v těsto studenou vodou. Použít se však může i mléko nebo smetana, vychlazení ale jako podmínka úspěchu zůstává stejná. Tekutinu je třeba přidávat po lžících, neboť ke spojení stačí opravdu malé množství.

Jaký sýr použít do křehkých sýrových tyčinek?

Do křehkých tyčinek se dá zapracovat prakticky jakýkoli nastrouhaný sýr. Ty aromatičtější, jako je parmezán, Niva nebo Gran Moravia však doporučujeme přidávat do těsta v menším množství. Jemnější sýrovou chuť tyčinek získáte s goudou, čedarem, eidamem nebo sýrem ementálského typu. Sýry se samozřejmě dají i kombinovat podle individuálních chutí.

Recept na křehké sýrové tyčinky

Na přibližně 50 kratších křehkých sýrových tyčinek budete potřebovat 230 g hladké mouky, 150 g studeného másla, 150 g tvrdého sýra (gouda, čedar, eidam,…) nebo 80 g aromatického sýra (např. parmezán) a 2 – 4 lžíce studené vody.

Jak na to? Sýr nastrouhejte nahrubo, máslo nakrájejte na malé kousky nebo nahrubo nastrouhejte a obě ingredience dejte ještě vychladit do lednice. Vychladit dejte i trochu studené vody.

Do mísy dejte mouku a vidličkou nebo studenýma rukama do ní rychle zapracujte máslo a nastrouhaný sýr. Vznikne drobenka, do které po lžících zapracujte studenou vodu, až vznikne celistvé těsto. Kousky nezapracovaného másla v něm nejsou na škodu. Těsto zabalte do potravinové folie a nechte alespoň 1 hodinu vychladit v lednici.

Troubu předehřejte na 200 °C. Nyní je třeba těsto rychle vyválet a nakrájet na tyčinky, opět ale svižně, aby se příliš nezahřálo. Těsto vyválejte přes potravinovou folii na tloušťku asi 0,5 cm a nakrájejte na tyčinky široké asi 1 cm. Ty rovnou pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. 

Tip: Povrch můžete potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat sezamovými semínky, kmínem, hrubozrnnou solí nebo dalším nastrouhaným sýrem.

Plech s tyčinkami dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut do zezlátnutí. Aby se křehkost udržela po celém povrchu, po vyndání z trouby nechte sýrové tyčinky vychladnout na mřížce.

Barevné sýrové tyčinky pro děti

Sýrové tyčinky se také dají obarvit a ochutit kořením, a to úplně jednoduše přimícháním do mouky ještě před zapracováním másla a sýra. Chuťově se sýrem bude ladit například sladká paprika, oregano, bazalka nebo směs provensálského koření. A samozřejmě, pro děti můžete z těsta vykrájet různé tvary zvířátek. 

Zdroje informací:
Jamieoliver.com: Easy cheese straws

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více