Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roger Moore se proslavil jako představitel agenta 007 Jamese Bonda.
Zdroj: Allan Warren / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0, freepik, koláž Toprecepty.cz

Oblíbené pochoutky, které si dopřával agent 007 ve filmech o jeho hrdinských činech, zná každý. Málokdo už ovšem ví, na čem si od dětství nejraději pochutnával nejčastější filmový představitel Jamese Bonda Roger Moore. Herec, který zemřel před šesti lety, nedal dopustit na netradiční pokrm od své matky. Recept na zvláštní druh koláče od Lily Mooreové nabídl server MI6 - The Home of James Bond 007.

Nejčastější Bond

Tento týden uplynulo již šest let, co se do hereckého nebe v osmadevadesáti letech přesunul představitel agenta Jejího Veličenstva Roger Moore. Herec, který se jako Bond objevil ve snímcích Žít a nechat zemřít, Muž se zlatou zbraní, Špion, který mě miloval, Moonraker, Jen pro tvé oči, Chobotnička a Vyhlídka na vraždu se navždy zapsal do srdcí filmových fanoušků. Především díky tomu, že ze vždy perfektního a bezchybného agenta 007 udělal muže, který se nebere tolik vážně a postavu tak zlidšťuje.

Kritika kvůli váze

To se Mooreovi dařilo i mimo natáčení, kdy působil jako velmi milý „chlapík“, který se rád dal do řeči s fanoušky i novináři. Právě jim v roce 1977 podle informace webu MI6 - The Home of James Bond 007 prozradil, jaké je jeho nejoblíbenější jídlo. Vzhledem k tomu, že jako dítě bojoval s nadváhou a často se kvůli ní v rodném Londýně stával terčem posměchu, je jasné, že se nejednalo o zdravou stravu, která měla chlapci pomoci zhubnout.

„Běhali jsme domů pro velkou bramboru, kterou jsme přikládali na dřevěné uhlí. Někdy jsme dostali malinký kousek margarínu a trochu soli na dochucení,“ vzpomínal Moore v rozhovoru, který poskytl po dotočení bondovského filmu „Špion, který mě miloval“.

Favoritem však pro herce, který se objevil v roce 2005 na předávání Českých lvů, byl vždy koláč s ledvinkami, jenž připravovala jeho maminka. Byla v něm i hovězí kýta a křehké těsto. Často jsme ho jedli studený, když bylo želé z masa ztuhlé. Nedokázal bych však říct, jak se to vaří,“ přiznal britský herec.

Koláč s hovězí kýtou a ledvinkami

Serveru, zabývajícímu se veškerému dění ve světě Jamese Bonda se ovšem recept Lily Mooreové podařilo získat. Na oblíbenou pochoutku jejího syna tedy budete potřebovat: 450 g hovězí kýty, 100 g jehněčích ledvinek, 50 g hladké mouky, 1 velkou cibuli, 1 l hovězího vývaru, 25 g margarínu, 25 g sádla, mléko, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Hovězí maso omyjte a dokonale otřete. Poté jej zbavte přebytečného tuku a nakrájejte na kostky.
  2. Ledvinky otřete, odstraňte z nich „všechno bílé“ (močovody - pozn. red.) a nakrájejte je na malé kousky.
  3. Hovězí maso a ledvinky obalte v mouce ochucené solí a pepřem.
  4. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. Hovězí maso, očištěné ledvinky a cibuli vložte do pánve.
  5. Přidejte vývar, můžete si pomoci kostkou bujónu, zalitou vodou. Přiveďte k varu a vařte 90 - 120 minut.
  6. Mezitím do mísy prosejte zbylou mouku, k níž přidáte špetku soli. Vmíchejte margarín a sádlo. Směs by konzistencí měla připomínat strouhanku. Následně přidejte tolik studené vody, aby vzniklo tuhé těsto. To zabalte do potravinářské fólie a zatím nechte odpočívat v lednici.
  7. Když je maso upečené, nechte ho vychladnout a připravte si koláčovou formu. Tu vytřete máslem a umístěte na její dno a okraje část těsta. Na něj přidejte maso a omáčku, která by měla naplnit formu zhruba do poloviny.
  8. Na mírně pomoučené desce rozválejte zbytek těsta tak, aby byl větší, než horní část formy.
  9. Okraje těsta navlhčete vodou a položte na vrchol koláče. Ořízněte a přitlačte do formy, uprostřed udělejte otvor. Kolem něj koláč ozdobte lístky z těsta vyrobenými z odřezků.
  10. Potřete mlékem nebo rozšlehaným vejcem. Pečte 25-30 minut dozlatova při teplotě zhruba 200 stupňů.
  11. Netradiční koláč můžeme podávat ještě teplý, chutná však i po vychladnutí.

Náš tip: Očištěné ledvinky můžete zalít mlékem a nechat do druhého dne v lednici. Zbaví se tak svého typického aroma, které bývá mnohdy důvodem, proč někteří lidé tyto vnitřnosti nejí. Pro jistotu můžete ledvinky spařit ještě horkou vodou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org - Roger Moore

MI6 - The Home of James Bond 007 - Live And Eat Pie

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli