Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Den dětí je třeba pořádně oslavit a k tomu patří i pohoštění, které našim ratolestem vykouzlí úsměv na tváři. Hadi z listového těsta se slanou i sladkou náplní nejsou na přípravu složití a děti při výrobě mohou pomáhat. Vyzkoušeli jsme 3 různé náplně a na výsledek se můžete podívat v naší fotogalerii.

Domácí nebo koupené listové těsto?

Domácí listové těsto vyžaduje kromě času také trochu šikovnosti a především trpělivosti. Výhodou však je, že si jej můžete vyrobit více do zásoby a zmrazit pro pozdější využití. Jak na něj, se dočtete v článku o domácím listovém těstě. Listové těsto se ovšem dá koupit v každém supermarketu i předem rozválené na pečicím papíru, čímž odpadá spousta práce a času stráveného nad přípravou toho ručně dělaného.

Dobrá zpráva je, že i když se budete chtít vyhnout kupovanému polotovaru, a přesto se vám nebude chtít do zdlouhavé přípravy, existuje jednoduchý recept na falešné listové těsto, které lístkuje podobně jako originál, a ani na něj nepotřebujete drahé máslo. Jeho nevýhodou je však vyšší lepivost a je tedy potřeba jej vyválet mezi dvěma vrstvami potravinové folie.

Vyrobili jsme 3 druhy hadů z listového těsta

Na naše pohoštění u příležitosti Dne dětí jsme použili 2 slané a 1 sladkou náplň.

  • Šunkovo-sýrová náplň je nejjednodušší a nejrychlejší variantou, u které nehrozí riziko vytečení, a děti tuto kombinaci milují. Šunka se jednoduše nakrájí nadrobno, sýr nastrouhá a to je veškerá práce, kterou náplni věnujete.

  • Rajčatovo-sýrová náplň je také skvělá, rajčatům je však třeba vyjmout dužinu, která by při pečení způsobila navlhnutí těsta a pokazila výsledek. K nakrájeným rajčatům a nastrouhanému sýru jsme přidali ještě pažitku, ale i čerstvá bazalka nebo jarní cibulka by byla v této kombinaci vynikající.

  • Jablkovo-skořicovou náplň jsme doplnili o předem namočené rozinky a nasekané oříšky. Stejně jako u klasického štrúdlu je třeba nastrouhaná jablka na těstě podsypat strouhankou, která vysaje přebytečnou šťávu.

Na hady z listového těsta budete dále potřebovat rozšlehané vejce na slepení těsta a potření povrchu, ingredience na posypání a vytvoření očí a jazyka.

My jsme posypali slané hady nastrouhaným sýrem a kmínem, ale použít se dají i sezamová semínka, hrubozrnná sůl, sladká paprika, nemletý mák nebo libovolné koření. Sladké hady je ideální poprášit trochou skořice a třtinového cukru. Cukr na povrchu zkaramelizuje a vytvoří hezkou texturu.

Očima a jazykem je vhodné hady dekorovat až po upečení, aby se tyto detaily nespálily. Na slané hady jsme použili slunečnicová semínka a papriku, štrúdlovou variantu jsme ozdobili rozinkami a jahodovou želatinovou tyčinkou.

Recept na hady z listového těsta

Postup přípravy je u všech hadů stejný a není na něm nic komplikovaného. Na co je ovšem třeba si dát pozor, je důkladné spojení těsta a položení hada na plech spojem dolů. Spoj na jiném místě by mohl způsobit rozjetí hada a vytečení náplně, a také by zkazil estetický dojem.

Na fotonávod, jak vyrobit hady krok za krokem, se můžete podívat i v galerii pod článkem.

My jsme na hady použili kupované a již rozválené listové těsto. Po rozmotání ruličky těsto nakrájejte podélně na 3 dlouhé trojúhelníky, prostředek poklaďte náplní a okraj potřete rozšlehaným vajíčkem. Vejce se teplem srazí a slepí i nedbale utěsněné spoje.

Náplň záleží pouze na chutích strávníků, inspirovat se můžete našimi osvědčenými tipy:

  • šunka a sýr
  • rajčata zbavená dužiny, sýr, čerstvé bylinky (pažitka, bazalka, petrželka,…)
  • směs mletého masa, česneku, cibule a koření předem orestovaná na pánvi
  • spařený a vody zbavený špenát, sýr, česnek
  • rajčatové pyré, podušené žampiony, šunka, sýr
  • jablka, skořice, cukr, rozinky, oříšky, strouhanka na podsypání jablek
  • oříškovo-čokoládová pomazánka
  • tvaroh, cukr, rozinky, oříšky

Náplň do těsta opatrně zarolujte a vytvarujte i hlavu hada. Detaily nemá smysl před pečením ladit. Těsto hodně nabyde a veškerá snaha přijde vniveč. Hady položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů a vytvarujte podle fantazie. Chcete-li, aby měl had zvednutou hlavu, podložte ji žáruvzdornou formičkou nebo zmačkaným pečicím papírem, alobalem apod.

Naaranžované hady z listového těsta potřete po celém dostupném povrchu rozšlehaným vejcem a posypte sýrem, kmínem, skořicí, cukrem, zkrátka libovolnou posypkou dle chuti.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20–25 minut dozlatova (v horkovzdušné troubě na 170 °C). Myslete na to, že hadi nabydou na objemu a je třeba jim dát na plechu dostatek prostoru. Po upečení vytvořte oči ze semínek či rozinek a jazyk z kousku červené papriky nebo želatinové tyčinky, červeného jablka apod.

Naše hodnocení svátečního pohoštění

Hodnocení chuti se zúčastnili 4 dospělí a 2 děti a zvítězila v něm nejjednodušší verze šunka-sýr s počtem 3 bodů. Na záda jí dýchala štrúdlová náplň se 2 hlasy, ale i rajčatová verze si vysloužila jeden 1 dospělácký bod. 

S kupovaným listovým těstem se dobře pracovalo, obtížnější je však jej rozvinout z ruličky tak, aby se na povrchu mírně nepotrhalo. Je třeba jej nechat pár minut v pokojové teplotě, aby byl tento krok snazší. Drobné trhlinky však nejsou na škodu. Vytvoří totiž na povrchu hadů hezkou texturu

Samotné balení náplně do těsta jde snadno a také přenesení hadů na plech, kterého jsme se trochu obávali kvůli roztržení delšího a tenkého válečku, hady vůbec nepoškodilo. 

Fotogalerie - Hadi z listového těsta

Ukázat 6 fotografií

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více