Jarní cibulka 5x jinak: Grilovaná jako příloha odlehčí masité pokrmy, ve slaném koláči perfektně ladí se sýrem a smetanou
2. 6. 2023 Vaření
Využití jarní cibulky je velmi pestré a zdaleka se netýká jen salátů a asijských pokrmů. Máme pro vás pět různých tipů, jak si tuto aromatickou zeleninu vychutnat. Připravte si polévku, koláč, nebo si jarní cibulku ugrilujte.
Využití celé jarní cibulky
Na jarní cibulce máme nejraději její svěží nať. Použít ovšem můžeme i samotnou spodní část cibulky, kterou využijeme právě tam, kam bychom jinak přidali klasickou cibuli, ale potřebujeme jemnější a nasládlejší chuť. Většinou ji krájíme na menší kolečka, ale v některých případech se využívá celá. Nechte se inspirovat našimi tipy.
Mohlo by vás zajímat
Jarní cibulka v polévce
Jarní cibulka bývá vyhledávaná často jako ozdoba jídel. Dá se toho s ní ale v kuchyni provádět mnohem více. Jednou z možností je polévka, ve které dokonce může hrát tato surovina jednu z hlavních rolí. Když ji doplníme třeba o zeleninový vývar, sůl a pepř, získáme velmi dobrou a zdravou polévku. Může do ní přijít i nastrouhaná brambora na zahuštění, na dochucení třeba trocha česneku, případně pár kapek citronové šťávy.
Náš tip: Připravte si luxusní krémovou polévku s jarní cibulkou a slaninovým chipsem.
Asijská jídla
Jarní cibulka se objevuje i v asijských jídlech, kde se připojuje k nádherné barevnosti a chuťové rozmanitosti pokrmů. Vychutnat si ji můžeme v různých směsích se smaženými nudlemi či rýží nebo například v salátu v kombinaci s kuřetem a dalšími ingrediencemi. Hodí se přidat mrkev, papriku, ale také typické ingredience asijské kuchyně, jako je koriandr, sójová nebo rybí omáčka.
Náš tip: Vyzkoušejte asijský kuřecí salát s jarní cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
Grilovaná jarní cibulka
Když grilujeme, je skvělé využít i různé druhy zeleniny. S grilovanou jarní cibulkou získáte jemnou přílohu k masu a příprava je neuvěřitelně jednoduchá. Pokud máte kontaktní gril, stačí jen cibulku očistit, pokapat olejem, opepřit a osolit. Pak už může na gril. Jestliže máte rošt, je třeba cibulku dát na alobal, aby nepropadla.
Náš tip: Ogrilujte si jarní cibulku třeba s ředkvičkami.
Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…
Vařená jarní cibulka jako hlavní chod
Jarní cibulka může posloužit jako příloha, ale také hlavní chod. Skvěle ladí s opečenou slaninou, zajímavá je i v kombinaci s opečenou strouhankou a ořechy.
Náš tip: Vyzkoušejte bezmasou vařenou jarní cibulku se strouhankou a ořechy.
Koláč s jarní cibulkou
Slaný koláč je ideální možností, jak využít celou řadu zbytků z předchozích dnů a dopřát jim druhou možnost vyniknout. Když jako korpus využijete hotové listové nebo křehké těsto, bude příprava před pečením trvat jen pár minut. Cibulka se dá zkombinovat jen s vejcem, sýrem a smetanou, z koření se hodí pepř, ale také třeba muškátový oříšek. Koláč může zůstat jako bezmasé jídlo, dá se ale přidat například i šunka nebo italská slanina pancetta.
Přichystejte si jednoduchý slaný koláč z listového těsta s jarní cibulkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Našli jste nový recept na výbornou buchtu,… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Kváskový chléb je fenoménem naší doby. Voňavý, chutný, dlouho výborný, prostě takový, jako se pekl a prodával běžně, kdysi dávno. Jak ho upéct, aby… Číst více
Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
Samotné vyšlehané máslo s cukrem je na vás moc… Číst více
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
V mnoha receptech narazíte v postupu na požadavek vyšlehat pevný sníh z bílků. Nabízíme rady pro začátečníky, jak to zvládnout hned napoprvé a… Číst více
Jak připravit karamelovou polevu. Vyzkoušejte postup podle videa
Také milujete karamel nebo karamelovou polevu, ale ještě jste ji sami nevyráběli nebo vyráběli a nepovedla se? Naše návodné video vám ukáže jak na to… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jarní cibulka vydrží až týden v ledničce. Křupavost a svěžest jí prodlouží umístění do sklenice s vodou a obal z igelitového sáčku
Které potraviny můžete pěstovat zas a znova z odřezků? Jarní cibulka překvapí rychlostí růstu, bylinky výtěžností
Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 12 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03