Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarborová marmeláda: Voní mátou a pikantní chuť jí dodá zázvor. Při vaření šetřete vodou, rebarbora ji totiž pustí až dost
Zdroj: Toprecepty.cz

Kyselá chuť rebarbory patří k jaru i časnému létu. Kromě voňavých koláčů a dalších moučníků ji můžete využít také v rebarborové marmeládě se zázvorem a mátou, která má svěží a pikantní aroma.

Jak sklízet rebarboru

Reveň neboli rebarbora se využívá jako ovoce, ale jde o zeleninu. Typická je svými velikými listy, které připomínají lopuch. Z rostliny se ale jedí pouze mladé řapíky, které mívají zelenou, růžovou, nebo červenou barvu.

Rostlinu je třeba odlomit v období od května do poloviny června (do svatého Jana). Pak bývá bohatší na kyselinu šťavelovou, která není pro organismus příliš vhodná, později dokonce jedovatá.

Množství kyseliny šťavelové můžeme snížit, když řapíky oloupeme nebo již pokrájené řapíky spaříme vroucí vodou.

Jak připravit rebarboru na vaření

Řapíky bez listů omyjeme a nožem odspodu z řapíků stáhneme tuhá vlákna. Tak trochu se podobají vláknům řapíkatého celeru. Jestliže rebarboru nevyužijeme hned v den sklizně, neomytou rostlinu bez listů dáme bez dalších úprav do lednice. Tak vydrží v bezvadném stavu zhruba týden až dva.

Co se dá udělat z rebarbory

Pro svou nakyslou chuť je rebarbora je výborná do různých moučníků a dezertů, dá se z ní ale připravit i kompot nebo právě marmeláda.

Na co si dát pozor při přípravě rebarborové marmelády

Vody nedáváme víc, než je uvedeno v receptu. Rebarbora totiž sama pustí hodně vody.

Důležitý je také postup plnění sklenic. Sklenice je třeba mít dobře vyčištěné a sterilizované. Marmeládu plníme do horkých skleniček a po naplnění je obrátíme víčkem dolů a dáme na prkénko. Necháme vychladnout. Vychladlé sklenice skladujeme ve spíži nebo ve sklepě. Když sklenici otevřeme, je třeba ji uložit do lednice. 

Varianty rebarborové marmelády

Rebarbora je mírně nakyslá, ale chuť je můžeme podpořit výraznějšími ingrediencemi. Rebarborová marmeláda se asi nejčastěji kombinuje s citronem. Zajímavou variantu rebarborové marmelády můžeme připravit třeba s ananasem. Svěžest a pikantní nádech dodá marmeládě citron, máta a zázvor. Můžete si ji přichystat právě tak, jak je uvedeno v následujícím receptu. 

Rebarbora

Rebarbora neboli reveň je vyhledávaná pro velký obsah minerálů a vitamínů. Na druhou stranu obsahuje vysoký obsah kyseliny šťavelové, kvůli čemuž bychom to s konzumací této zeleniny neměli přehánět.…

Jak připravit rebarborovou marmeládu

Na tuto pikantní a osvěžující marmeládu budete potřebovat: 1 kg rebarbory, šťávu z 1 citronu, 5 cm čerstvého zázvoru, 125 ml vody, 750 g cukru, 60 g kandovaného zázvoru a 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty.

Jak na to? Rebarboru oloupejte a nakrájejte ji na kousky o velikosti asi 1 cm. Citron rozkrojte a prolisujte šťávu do misky. Rebarboru vložte do hrnce, nalijte citronovou šťávu a vodu. Přiveďte směs k varu.

Zázvor oloupejte, rozkrojte asi na pět plátků a přidejte ke směsi. Za stálého míchání vařte, dokud rebarbora nezměkne. Pak zázvor odstraňte. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Směs znovu přiveďte k varu, míchejte do zhoustnutí a průběžně odstraňujte pěnu.

Kandovaný zázvor nasekejte nadrobno, stejně tak mátu a přidejte je do směsi. Zamíchejte a nalijte do sklenic. Sklenicím dobře otřete hrdla, zavíčkujte, obraťte je dnem vzhůru a nechte sklenice vychladnout.

Zdroje informací:
nzip.cz: Rebarbora
Vimcojim.cz: Zdravá síla i nebezpečí v jednom. Taková je rebarbora?

Náš tip: Připravte si rebarborovou marmeládu se zázvorem a mátou podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více