Mrkvový salát jako od babičky: Tajemství vyvážené šťavnatosti i křupavosti tkví ve dvojitém strouhání, pak je základ nejlepší
12. 6. 2023 Vaření
Jaká je vaše vzpomínka na jídlo z dětství? Možná je to právě osvěžující, zdravý a rychlý mrkvový salát právě vytažený z ledničky. Je hotový během pár minut a za horkých dnů je příjemnou vzpruhou.
Jak si připravit mrkev během pár minut
Máte už vlastní letošní šťavnatou mrkvičku? Mrkev je skvělá zelenina plná vitaminů. Jíst ji můžeme syrovou i tepelně upravenou. Teď v teplých dnech osvěží různé saláty. Může jít o salát, kde bude mrkev pouze jednou z celé řady ingrediencí, ale také v něm může hrát hlavní roli. A právě takový je rychlý klasický mrkvový salát.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na klasický mrkvový salát
Na tento salát stačí jen pár surovin: mrkev, citron, voda a cukr. Často se přidává jablko a cukr se někdy zcela vynechá. Sladit můžeme klasickým bílým cukrem, třtinovým, využít se dá javorový sirup i med. Přidat můžete i vanilkový cukr nebo samotná zrníčka vanilky. Variantou je i skořicový cukr.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit mrkvový salát
Mrkvový salát je výborný, prospěje mu také zhruba deseti minutové vychlazení v lednici. Pokud bychom chtěli salát vylepšit, stačí málo. Kromě citronové šťávy můžeme využít i šťávu z pomeranče, která dodá další vrstvu příjemné sladkokyselé chuti. Další možností jsou dýňová semínka nebo nasekané vlašské ořechy. Obojí chutná ještě lépe opražené. Variantou jsou i rozinky.
Babičky ovšem sázely na jiný trik, a to zcela jednoduchý. Polovinu z celkového množství mrkve nastrouhaly velmi najemno, druhou nahrubo. Jemně nastrouhaná mrkev pustila dost šťávy a hrubě nastrouhaná zase dala salátu potřebnou křupavost.
Dobrá svačinka i vydatnější snídaně mohou být hotové velmi rychle, ať jsou sladké, slané, studené, nebo i teplé. Hotové mohou být klidně i do deseti minut! Stačí jen vědět, jak na to. Receptů tu máme…
Jak připravit mrkvový salát
Na tento salát budete potřebovat: 3 mrkve, 1 jablko, trochu citronové šťávy a můžete přidat i cukr nebo med. Jak na to? Mrkve očistěte, odkrojte konce a nastrouhejte najemno i nahrubo do misky. Jablko oloupejte a nahrubo nastrouhejte a přidejte do misky. Ochuťte trochou citronové šťávy, dobře promíchejte, a podle chuti případně doslaďte. Dejte vychladit alespoň na deset minut do ledničky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zdravá chuťovka k posezení u vína? Zkuste pražená dýňová semínka!
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Mrkev je oblíbená a přitom levná zelenina, která má velmi široké uplatnění
Javorový sirup objevil kdysi dávno indiánský náčelník. Dnes tuhle delikatesu miluje celý svět!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 6 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 19 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky
Rychlé dezerty bez pečení: Zkuste vymazlené Míša poháry nebo lehkou rybízovou pěnu