Doba maková: Český mák je vysoce kvalitní, má příjemnou vůni, nasládlou chuť a nejlepší je umlít ho až před použitím
13. 9. 2023 Vaření
Milujete makovou náplň? A víte, že Česko je významným producentem potravinářského máku? Poradíme vám, jak poznat ten kvalitní, jak si ho připravit a kde všude ho můžete využít.
Český mák vs. zahraniční
V naší republice se tradičně pěstuje mák a jsme jeho významným pěstitelem. Často se objevuje v našich kuchyních jako součást klasických i moderních receptů.
Český mák je velmi ceněný pro svou kvalitu a je označován pro obsažené látky za superpotravinu. Ceněný je pro vysoký obsah vápníku, hořčíku, fosforu, mědi, zinku, železa a manganu. Kromě toho obsahuje i vitaminy skupiny B, vitamin E, bílkoviny a omega-6 mastné kyseliny. Pro kuchyňské využití je vhodný český mák potravinářský. Ze zahraničí se někdy dovážejí pro konzumaci nevhodné druhy máku, často jde o technický mák, který má vyšší obsah morfinu.
Mohlo by vás zajímat
Nákup máku
Jak poznat kvalitní mák? Má modrou barvu, příjemnou makovou vůni a nasládlou chuť. Při nákupu máku je třeba hlídat jeho kvalitu. Nejlepší je kupovat celá semínka, protože mák se snadno kazí. Umeleme si je pak před využitím třeba na elektrickém kávomlýnku. Díky mletí pak náš organismus snáz získá hodnotné látky. Čerstvě namletý mák kromě toho vyniká lepší chutí. Je sladší, není nahořklý a nemá tendenci se vysoušet. Na náplni pak oceníme, že je vláčnější. Nespotřebovaný mák se dá skladovat v dobře uzavřené nádobě v mrazničce.
Využití máku
Mák se hodí na posyp, jako náplň, ale také jako další součást dezertů. Využijeme ho studený, ale i po tepelné úpravě. Chuť máku můžeme zvýraznit tak, že ho nasucho opražíme na pánvi.
Mohlo by vás zajímat
Maková náplň
Buchty s mákem a koláče s mákem jsou součástí našich tradic natolik, že se dostaly i do pohádek. Maková náplň se většinou připravuje z máku a mléka a směs se vaří do zhoustnutí. Nejlepší maková náplň obsahuje rum, může v ní být i perník, džem, ale i vanilka. Taková náplň putuje nejen do buchet a koláčů, ale také do závinů,
Dezerty s mákem
Nejspíš nejoblíbenějším makovým dezertem bude makovec. Ať už ho polijeme citronovou polevou nebo necháme bez ní, je už desetiletí hitem. Vyzkoušejte makovec ve zdravé podobě.
Velmi oblíbená je také bábovka s mákem. K máku se hodně hodí švestky a dohromady dávají skvělou kombinaci. Za vyzkoušení strojí třeba koláč se švestkami a mákem a křupavou drobenkou.
Mák na posyp
Mák nebývá jen v dezertech, nebo sladkých jídlech jako takových. Najdeme ho také ve slané kuchyni, a to jako posyp pečiva. Pokud si zkoušíme připravit domácí pečivo, je mák skvělou ingrediencí na posyp. Upečte si třeba rohlíky, sušenky, placky, či pletenky a ozdobte je mákem.
Ve sladkých jídlech můžeme mákem ochutit a ozdobit těstoviny, ale také třeba škubánky. Bramborové těsto se uplatní i v případě ovocných knedlíků se švestkami, které posypeme mákem.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Makové mléko
Makové mléko je jednou z možností, jak využít mák. Je náhradou kravského, pokud živočišné konzumovat nemůžeme nebo nechceme. Makové mléko je krémové a má velmi příjemnou chuť. A můžeme si ho snadno připravit doma.
Zdroje informací:
Vitalia.cz: Mák v ČR obsahuje příliš morfinu
Novinky.cz: Makové kouzlení v teplé i studené kuchyni
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Valašská lepiduša: Bramborová specialita s mákem a povidly potěší milovníky sladkého a vyjde na pár korun
Švestkový koláč s mákem a křupavou drobenkou: Ostřejší chuť mu dodají mleté ořechy a z litého těsta je rychlý a jednoduchý
Josef Maršálek se od Terezy Bebarové učil připravit zdravý makovec: Pozor na použití sněhu, varuje cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 1 hodinou
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 13 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
9 nejlepších makových moučníků: Dáte si rychlý makovec nebo parádní závin s čokoládou?
Jak na šišky plněné mákem? Brambory uvařte den dopředu a pikantní marmeláda s čerstvě namletým mákem dodají náplni říz
Nejlepší maková náplň do koláčů a buchet? Chuti pomůžou rum, perník, džem nebo vanilka