Za války byly potraviny na příděl: Půl kila masa na osobu na týden a černý obchod s předraženými cenami
16. 3. 2024 Historie a zajímavosti
Ačkoli si 15. března připomínáme už 85. výročí okupace Československa hitlerovským Německem, je toto téma bohužel v kontextu dnešní doby stále aktuální. My se ale podíváme na to, jak lidé v té době sháněli potraviny.
Protektorát jen „protentokrát“
Okupace výrazně změnila každodenní život obyvatel ve zbytku bývalého Československa. Nejprve mnichovská dohoda umožnila, aby v září 1939 připadlo pohraniční území Sudety Německu. A den před tím, než do Prahy napochodovala německá vojska, se odtrhlo Slovensko, které vytvořilo Slovenský štát. To bylo 14. března 1939.
Po krátkém historickém úvodu se vraťme k tématu zásobování potravinami. A protože Češi si ve vypjatých okamžicích pomáhají humorem, rozhodně nevěřili, že by tato situace měla trvat dlouho a protektorát nazývali „protentokrát“.
Mohlo by vás zajímat
Po půl roce byl zaveden přídělový systém
Potraviny šly přednostně na frontu a zboží mizelo z regálů. Od skončení předchozí 1. světové války uplynula pouhá dvě desetiletí a lidé měli v živé paměti nedostatek jídla z té doby. Přídělové lístky tehdy svůj účel neplnily. Není divu, že tato zkušenost v rodinách vedla k vytváření co největších zásob. Už po půl roce, tedy od 1. října 1939, byl zaveden přídělový systém na potraviny, o několik měsíců později i na textil a obuv.
Mohlo by vás zajímat
Co a kolik bylo na příděl?
Pro potravinové lístky se chodilo na obecní úřady. Kdo pamatuje stravenky ve školních jídelnách, může si lehce představit, jak vypadaly. Uprostřed byla kolonka na osobní údaje, kolem jednotlivé útržky na příděly. Na týden měl běžný občan nárok na 2900 g chleba, 900 g mouky, 210 g tuků (sádlo, máslo nebo margarín), 500 g masa nebo masných výrobků.
To byl základ, celkem byly čtyři kategorie lístků, a to další pro děti (například s větším nárokem na mléko), těžce pracující a velice těžce pracující.
Hospodyňky pak daly dohromady lístky za celou rodinu, aby koupily základní suroviny.
Mohlo by vás zajímat
Cukrovinky se střádaly celý rok
Kromě základních potravin byly na příděl také káva a její náhražky, čaj a cukr. K tomu malá osobní vsuvka. Můj dědeček, úředník tehdejších státních drah a později Ministerstva dopravy (v 50. letech pak skončil jako zedník na Poldovce), mi vyprávěl, jak tehdy postupně lístky na cukr a cukrovinky proměňoval za malé čokolády a čokoládové bonbóny. Ty doma střádal celý rok, aby pak na Vánoce měl cukroví na stromeček pro mou maminku.
Pokud na to někdo měl a chtěl zajít do restaurace, stálo ho to několik lístků. Když si například dal polévku a maso na zelenině s bramborem, bylo třeba odevzdat číšníkovi tři lístky (za polévku, za maso, za zeleninu), suché brambory byly bez lístku, ale za rýži se lístek dával.
Mohlo by vás zajímat
Jen králíci se mohli chovat
Je to logické. Kde něco chybí, chopí se toho překupníci a kvete černý trh. Přestože postihy byly přísné, mnoho lidí to neodradilo. Tresty za černý obchod byly vysoké. Většinou rok vězení a k tomu pokuta milión korun.
Spousta těchto keťasů, jak se jim říkalo, si za války doslova nahrabala. Vždyť zatímco mouka stála v obchodě (a s lístky) 20 korun za kilo, na černém trhu se pořídila za 60 korun, na konci války za 150.
Pozor si museli dávat také zemědělci na venkově. Dobytek, který chovali, se evidoval, a maso se muselo odevzdávat. Tajně se občas porážela například prasata bez oznámení a maso a masné výrobky načerno prodávali lidem z města. Povoleno bylo chovat jen králíky, kterými se dal zpestřovat jídelníček nejen na venkově, výjimkou nebyly ani králíkárny ve městech.
Šikovné české hospodyňky si s nedostatkem dokázaly poradit a z mála vykouzlit dobrý oběd.
Náš tip: Králík na smetaně byl svátečním jídlem nejen za války. Podle našeho videoreceptu si připravíte luxusní jídlo i dnes.
Zdroje informací:
skolakemvprotektoratu.pamatnik-terezin.cz: Přídělový systém v době existence Protektorátu
rozhlas.cz: Jídlo za protektorátu: Téměř vše na lístky, černý trh se trestal pokutou, vězením i smrtí
dotyk.cz: Co jedli lidé za druhé světové války, když došly v obchodech potraviny?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jedlými dárky dáváte kromě něčeho dobrého i váš čas. Inspirujte se originálními recepty
Vlastnoručně vyrobené dárky jsou výjimečné Doporučujeme darovat výrobky trvanlivější jako jsou sušenky, zavařeniny, likéry atd. Mělo by to být něco… Číst více
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Jak se dělá vánočka: Od přípravy těsta až po vyndání zlatavého a voňavého výsledku z trouby
Jak ji tedy udělat, aby se povedla? V našem receptáři je mnoho osvědčených receptů - než se do některého z nich pustíme, určitě se vyplatí přečíst si… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Vanilkové rohlíčky vznikly na počest jednoho vítězství. Upečte si je podle Sandtnerky!
Těžko se najde někdo, kdo je nemiluje. I… Číst více
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Se svatomartinským posvícením se dlouhá léta pojí… Číst více
Když Ježíšek něco ukuchtí: 10 nápadů na originální jedlé dárky, které potěší každého
Chybí vám nápady, čím obdarovat své blízké a… Číst více
Sedmero staročeských druhů cukroví: Upečte nejlepší pracny, kokosky či vosí hnízda!
Také se každé Vánoce stresujete, abyste měli… Číst více
Retro vánoční cukroví: Sandokanovy oči, ledovky nebo tatranské řezy byly kdysi hity!
Víte, které cukroví je to nejlepší? Přece to,… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nechtěnými „hity“ jídelníčku během první světové války byly tuřín, krmná řepa a polévka z vrány, chleba byl na příděl
Jak se jedlo v 50. letech: Zásoby ze sklepa a ze spíže, příděl 4 vajíček na měsíc a máslo jen pro děti
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 13 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Jak vařila moje babička v 60. letech: Nákupy v konzumu, mléko v bandasce a tahle nastavovaná kaše, to bylo naše dětství