Jidáše: Tradiční velikonoční pečivo je vláčné a nadýchané, podává se potřené ingrediencí, která údajně brání hadímu uštknutí
22. 3. 2024 Vaření
Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo. Jejich podoba ale může být různá. Nezapomeňte si je upéct tak, abyste je měli lehce potřené medem připravené k snídani na Zelený čtvrtek
Kdy péct jidáše
Jidáše jsou starodávným obřadným pečivem, které tradičně jíme na Zelený čtvrtek. Jíst by se měly ráno ještě před východem slunce, což by mělo zajistit pevné zdraví. Dříve jidáše dostávali chlapci právě na Zelený čtvrtek, když chodili po vsi s řehtačkami.
Jidášky mohou mít různé tvary. Nejčastější jsou to stáčené provazy, které symbolizují zradu Jidáše na Ježíšovi. Sám se na něm totiž oběsil. Jidášky ale mohou mít také podobu ptáčků, housátek, hadů, ale také třeba šneků nebo raků.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho upéct jidáše
Jidáše nejsou složité na přípravu. Dají se upéct z kynutého drožďového i kváskového těsta. Protože nabývají, označují se jako symbol hojnosti. Kynuté sladké těsto se podobá těstu na mazance nebo na vánočky. Je ale tučnější, což mu vůbec neubírá na chutnosti.
Na pečení z drožďového těsta potřebujeme pouze mouku, máslo, droždí, mléko, cukr a vanilkový cukr. Většinou se dovnitř nic nepřidává, když ale budeme chtít, báječně se hodí rozinky.
Jak upéct jednoduché jidáše z droždí
Na zhruba 50 kusů si připravte: 1 kg polohrubé mouky, 30 g čerstvého droždí, 350 ml vlažného mléka (i více, podle potřeby), 120 g másla, 100 g cukru krupice, 2 žloutky a 1 špetku soli. Dále: 1 vejce na potření, tekutý med a moučkový cukr.
Jak na to? Máslo nechte změknout. Do vyšší misky nalijte malé množství vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobené droždí a vše zasypte troškou mouky. Dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
Do mísy zatím prosijte mouku s cukrem a špetkou soli. V další misce utřete žloutky do pěny a spolu se změklým máslem je přidejte k mouce a zalijte kváskem. Podle potřeby můžete dolít vlažné mléko. Vypracujte do hladkého a nelepivého těsta. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě.
Troubu předehřejte na 180 °C. Po vykynutí z těsta nakrájejte kousky, zakulaťte je, udělejte z nich tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 20 cm dlouhé, a stáčejte je do spirálek, případně dalších typických tvarů.
Plech vyložte pečicím papírem, naskládejte na něj kousky jidášů a nechte je ještě mírně dokynout. V hrnku rozšlehejte vejce a potřete jím jidášky. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…
Proč a čím potřít jidáše
Jidáše se mají před podáváním potírat medem, prý proti hadímu uštknutí nebo píchnutí hmyzem, ale také by měl chránit před lidskou zradou. Medem natřete ještě horké jidáše.
Náš tip: Připravte si jidáše podle následujícího videoreceptu:
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejjednodušší vláčný mazanec je z tvarohového těsta, krásně kyprý z kynutého a nadýchaný kváskový potřebuje víc času
Jak tvarovat jidáše. Video poradí s tradičním velikonočním moučníkem
7 nejoblíbenějších domácích mazanců. Jak upéct mazanec hrníčkový, z kynutého těsta, tvarohový, špaldový nebo kváskový
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Pět variant velikonočního beránka: Z lehkého ořechového těsta je nadýchaný, ze šlehačkového pak nádherně vláčný