Superlevná kopřivová polévka: Kromě perfektní chuti překvapí i velmi snadnou přípravou. Lehce ji zvládne každý
19. 4. 2024 Vaření
Kopřivy jsou často nespravedlivě přehlíženy jako zahradní plevel, přitom se skvěle dají použít jako zdravá a lahodná ingredience do mnoha pokrmů. Třeba taková domácí kopřivová polévka má hned několik výhod, mezi ty nejzásadnější patří její nízká cena a snadná příprava.
Zdraví v každém kousku
Kopřivy se postupně znovu dostávají do českých kuchyní, kde často mohou posloužit místo dražších surovin. Navíc jsou tyto žahavé zelené rostliny bohaté na vitaminy A, C, K, několik vitaminů skupiny B a minerály, jako jsou železo, vápník, draslík a hořčík.
Podle studie z roku 2022 jsou její listy jsou bohaté na vlákninu, minerální látky, vitaminy a antioxidační sloučeniny. Kopřiva má ve všech částech rostliny (listech, stoncích, kořenech a semenech) protizánětlivé, antioxidační, analgetické, protiinfekční a protivředové vlastnosti a schopnost předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
Mohlo by vás zajímat
Jak kopřivy zpracovávat a skladovat
Při sběru a přípravě kopřiv je třeba být opatrný, aby nedošlo k popálení kůže. Doporučuje se nosit rukavice a sbírat mladé listy na jaře, kdy jsou nejšťavnatější a nejméně hořké. Před vařením je nutné kopřivy spařit horkou vodou, čímž se neutralizují jejich žahavé složky.
Svá pravidla má i skladování této rostliny. Čerstvé kopřivy je nejlépe uchovávat v lednici zabalené v mokré utěrce nebo v uzavřené nádobě, kde vydrží několik dní. Kopřivy můžete také usušit a skladovat v suchém a tmavém prostředí. Usušené kopřivy jsou vynikající například pro přípravu čajů. Spařené kopřivy můžete také dát do mrazáku, kde vydrží několik měsíců.
Co si z kopřiv připravit
Z kopřiv si můžete připravit celou řadu jídel. Nabízí se například pesto, které je alternativou ke klasickému bazalkovému. Kopřivy, parmazán, piniové oříšky, olivový olej a česnek - to je vše, co potřebujete k přípravě této lahodné varianty. Kopřivy můžete přidat i do své oblíbené omelety, udělat si můžete i kopřivový špenát. Pokud máte rádi smoothie, i do něj můžete přidat pár lístků kopřivy. A to jak do zeleninového, tak i do ovocného.
My se ovšem zaměříme na perfektní a hlavně levnou polévku, kterou prezentoval instagramový profil hungrypanda.cz. Podle autorů videa se prý cenově můžete dostat až k sedmi korunám za jednu porci.
Kopřivová polévka
Na dvě porce vynikající a levné polévky budete potřebovat: 300 g oloupaných brambor, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 100 g očištěných kopřiv, 500 ml vody nebo vývaru, 200 ml mléka, 1 lžičku kari, sůl a trochu oleje.
Jak na to?
- Na troše oleje v hrnci opečte cibuli dosklovata.
- Přidejte prolisovaný stroužek česneku a lžičku kari a krátce opečte. Zalijte vývarem nebo vodou.
- Do vody vložte nakrájené brambory a pod pokličkou vařte, dokud nebudou měkké. Do hrnce přidejte kopřivy a nechte spařit.
- Celou směs vlijte do stolního mixéru, zalijte mlékem a rozmixujte na hladkou polévku. Polévku ochutnejte a případně dochuťte.
- Servírujte se slunečnicovými semínky a zakysanou smetanou.
Náš tip: Pokud máte doma hodně kopřiv, můžete z nich podle našeho videoreceptu připravit výborný sirup:
Zdroje informací:
ncbi.nlm.nih.gov - Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle
botanic.cz - Kopřiva - žádný plevel, ale bylina s celou řadou využití
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Ideálním pomocníkem je citron i jedlá soda
Zjistili jste, že vaše konvice poslední dobou pomaleji vaří, uvnitř konvice se objevil nehezký povlak z vodního kamene nebo se vám kousíčky dokonce… Číst více
Jak vyčistit myčku na nádobí? Zvládnete to i bez chemie
Zjistili jste po ukončení programu, že nádobí není dokonale čisté a lesklé nebo dokonce cítíte zápach linoucí se z vaší myčky? Je načase věnovat se… Číst více
Sladká sněhová nadílka: Co je vlastně meringue a jak se liší italská od francouzské a švýcarské?
Když se řekne pusinka, většina z nás si představí… Číst více
Jak vyčistit připálený hrnec. Osvědčené a jednoduché postupy, jak se zbavit připáleniny bez zbytečné námahy
Když se jídlo v hrnci lehce přichytí Jakmile se pokrm začne přichytávat ke dnu, bývá nejlepší obsah hrnce co nejrychleji přemístit do jiné nádoby.… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
Cukrovinka nebo dezert? Ptačí mléko je obojí. A víte, co má společného s plovoucími ostrovy?
Představte si moře lahodného vanilkového krému, v… Číst více
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Různé způsoby mletí máku K mletí použijeme buď mechanický mlýnek, který si mnozí schováváme ještě po babičce, nebo moderní elektrický přístroj. S… Číst více
Jak vyčistit sítko. Jednoduché tipy nám usnadní pracné čištění zanesených otvorů v cedníku či sítku
Čištění zanesených otvorů v sítku Sítko, kterým jsme prosívali mouku, nikdy neoplachujeme horkou vodou, ale nejprve ho propláchneme studenou. Horká… Číst více
Babské rady: Deset osvědčených způsobů, jak v domácnosti využít kávovou sedlinu a ušetřit
Připravujete si často kávu a zbytek z ní skončí v… Číst více
Jak dobře vyčistit mikrovlnnou troubu. Pomůže měkký hadřík i miska s teplou vodou
Mikrovlnná trouba je výborným pomocníkem při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dušený špenát může být pochoutkou: Stačí přidat správné množství česneku a cibule a dochutit slaninou
Mladé kopřivy zpestří jídelníček: Nahradí špenát a ochutí slané koláče či míchaná vajíčka, sbírat se musí na správných místech
Pět výborných jídel z kopřiv: Polévka s pohankou zasytí a šťavnatá masová roláda s kopřivovou náplní překvapí i labužníky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 13 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 17 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 18 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 21 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Plesnivění omáček, protlaků a pest ve sklenicích lze snadno zabránit: Trik je ve správném použití olivového oleje
Jak udělat špenát z kopřiv? Na jemnou jarní přílohu k masu stačí jen pár ingrediencí, zahustí ji vejce a ochutí pár kostiček špeku
Jak nejlépe opéct brambory? Aby byly krásně křupavé a nadýchané, je potřeba správný typ brambor a vhodný tuk