Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Viktorie se sice věnuje převážně zdravé stravě, ale pokrm jako z fastfoodu dokáže vykouzlit také.
Zdroj: Se souhlasem Viktorie Hrazdílkové Lipovčanové, koláž Toprecepty

Máte rádi pokrmy z fastfoodových řetězců, ale zároveň si říkáte, že byste to s nimi neměli přehánět a občas sáhnout po zdravějším jídle? Pak pro vás máme ideální recept, který na sociálních sítích představila Viktorie Hradílková Lipovčanová, účastnice Master Chef Česko 2020. Její Big Mac těstovinový salát rozhodně stojí za vyzkoušení.

Zdravá verze fastfoodu

Stravování ve fastfoodových řetězcích jednoznačně není nejlepším způsobem, jak do těla dostat hodně zdravého jídla. Mnoho lidí ovšem namítne, že jim různé hamburgery, smažená kuřata a podobné produkty ze známých restaurací s rychlým občerstvením chutnají a doma si je vyrobit neumí.

Je tu ovšem možnost, jak se o to pokusit. Viktorie Hrazdílková Lipovčanová , jedna z TOP 7 soutěžících v kulinářské show MasterChef Česko v roce 2020, to předvedla na svém instagramovém účtu. Připravila totiž pokrm, který nazvala Big Mac těstovinový salát a pokusila se „trefit“ chuť jednoho z nejpopulárnějších burgerů, které nabízí společnost McDonald’s.

V něm v natřikrát rozkrojené žemli standardně najdeme dva plátky mletého hovězího masa, ledový salát, Big Mac omáčku, kousky cibule, plátek čedaru, sladkokyselé okurky, pepř a sůl.

Variabilní recept

Protože se však Viki snaží své recepty připravovat co nejzdravěji, některé ingredience vynechává a třeba maso používá kuřecí. „Samozřejmě ale lze použít i hovězí maso, aby to bylo víc jako Big Mac,“ říká Viki pro Toprecepty.cz.  

Co se týká těstovin, tam také není nijak striktní. „Dají se použít defacto jakékoliv, ale osobně nejvíc preferuji vřetena - tedy fusilli,“ prozradila sympatická kuchařka a fitness trenérka.

Nelight burger a hranolky

Zároveň popsala, jak to sama má s rychlým občerstvením. „Co se týče mě a fastfoodu, já zastávám zdravý životní styl se zdravým - vyváženým přístupem k jídlu, ale pouliční fastfood s hranolkama a nelight burgrem jednou za čas miluju,“ přiznala pro Toprecepty.cz

„Celkově ale preferuju domácí kuchyni s rychlými zdravými vyváženými receptíky, které sdílím na svém instagramu,“ dodala. Jedním z nich je právě netypický těstovinový salát.

Big Mac těstovinový salát

Na přípravu téměř fasfoodového jídla budete potřebovat: 160 g těstovin (v suchém stavu), 300 g mletého masa (Viki použila kuřecí, ale k Big Macu se hodí víc hovězí), 2 rajčata, 6 nakládaných okurek, 2 hrsti ledového salátu, 1 lžičku sušeného česneku a špetku soli. Na omáčku: 200 g jogurtu, 2 lžíce kečupu, 4 lžíce láku z kyselých okurek, 1 lžičku hořčice a 1 lžičku tatarky.

Jak na to?

  1. Uvařte těstoviny (Viki použila proteinové z červené čočky) podle návodu na jejich obalu. 
  2. Mezitím si vyrobte omáčku. Do misky dejte jogurt, kečup (Viki používá bez cukru), lák z okurek, hořčici a tatarku. Vše pečlivě zamíchejte.
  3. Nyní si připravte mleté maso. Osolené a posypané česnekem ho na pánvi vařečkou rozdělte na menší kousky a zprudka opečte. Mezitím si nakrájejte rajčata, salát a okurky. 
  4. Teď už vše jen vrstvěte do vysoké sklenice, abyste získali dojem burgeru. Na dno sklenice dejte omáčku, na ni nakrájené okurky a rajčata, následně těstoviny, přidejte vychladlé maso a salát. Takto vytvořený „Big Mac“ dejte vychladit do lednice.
  5. Pokud chcete rovnou konzumovat, všechny ingredience rovnou smíchejte a vytvořte si těstovinový salát, jak ho asi neznáte. 

Náš tip: Klasický těstovinový salát s kuřecím masem si můžete připravit podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více