Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limonády s příchutí různých bylinek nebo květin jsou v poslední době v módě. Obvykle se připravují jen smícháním sirupu a vody. Ale pamatujete na perlivou limonádu z květů bezu, co dělávaly naše babičky? Něco takového lze připravit i z pampelišek. Fermentovaná pampelišková limonáda chutná i voní skvěle a snadno se připravuje. Vyzkoušeli jsme to a máme pro vás tipy a rady pro ten nejlepší výsledek.

Jak využít bylinky a květy?

Jaro je konečně tady, vše kvete a bylo by škoda nevyužít toho, co nám příroda nabízí, hlavně tedy bylinek nebo volně rostoucích květin. Dají se z nich udělat sirupy, „medy“ (tedy hustší sirupy s vůní bylin) a další pochutiny. Pokud by vás lákalo zkusit něco neobvyklého, můžete se pustit do přípravy bylinkových a květových fermentovaných limonád

Ve skutečnosti nejde o klasické limonády, ale spíš o nápoje trochu se podobající vzhledově a chuťově burčáku. Asi nejznámějším zástupcem těchto drinků je bezinková limonáda, které se někdy lidově říká bezinkové či bezové šampaňské.

To vyráběly dříve už naše babičky a mnozí si jemné perlení v pětilitrových lahvích, zakrytých plátýnkem, dodnes dobře pamatujeme. Podobné je to s "šampaňským" z pampelišek či jiných bylinek

Nápoj se totiž připravuje metodou kvašení, a  to tak, že se do vody nasype cukr, přidají se bylinky, v našem případě pampelišky, a celý proces fermentace se nastartuje pomocí kvasinek (čerstvého nebo sušeného droždí).

Takto lze pracovat i s jinými bylinkami, můžete si třeba připravit "burčák" či falešné šampaňské z máty, meduňky nebo sedmikrásek.

Jak na pampeliškové „šampaňské“ 

Fermentovaná pampelišková limonáda je vlastně méně pracnou verzí sirupu nebo medu. Nemusíte nic vařit, takže v nápoji zůstane uchováno i více prospěšných látek z pampelišek. Příprava je poměrně jednoduchá.

  • To hlavní, co potřebujete, kromě pampelišek, je velká zavařovací sklenice. My jsme použili láhev na fermentaci o objemu tři litry, ale může to být jakákoliv obyčejná láhev. 
  • Pampelišky doporučujeme sbírat na nějakém prověřeném místě. Přece jen neprojdou varem, tak by neměly růst u prašné cesty nebo v místech, kde se venčí pejsci. Pampelišky by měly být také plně rozvité, takže je dobré je trhat za slunečného počasí
  • Na limonádu potřebujete žluté kvítky bez stonků. Určitě je lepší je propláchnout. Pak už jen stačí je dát do nádoby, zalít vlažnou vodou s cukrem a droždím a nechat kvasit někde při pokojové teplotě.
  • Už za pár hodin se začaly objevovat bublinky a druhý den bublá limonáda přímo ukázkově. Nápoj jsme slili po třech dnech, kdy byl lehce perlivý
  • Pak už se dá uchovávat ve sklenici nebo v láhvi při pokojové teplotě, nebo raději v lednici, pokud chcete kvasný proces ukončit.

Malé množství alkoholu

Možná vás napadlo, zda nápoj obsahuje alkohol, když kvasí? Pokud byste jej chtěli dát dětem, klidně můžete, ale raději hned zpočátku. Po třech dnech by mělo být v limonádě jen zanedbatelné množství alkoholu. 

Později už je to „horší“. Obsah alkoholu v nápoji pak vystoupá třeba i k 5 %, je tedy vhodný jen pro dospělé.

A jak nám pampeliškové „šáňo“ chutnalo? Nápoj měl příjemnou květinovou chuť, úplně v něm ucítíte specifickou pampeliškovou vůni. Nepoužili jsme moc cukru, takže byl sladký tak akorát a navíc i trochu nahořklý. Hořkost se ale hezky snoubila se sladkostí, takže nijak nevadila. Naopak dodávala na pikantnosti. 

Recept na pampeliškové šampaňské 

Podle jakého receptu jsme tedy pampeliškovou limonádu dělali? Zde je postup:

Budete potřebovat: misku pampeliškových květů (asi 50), 150 g cukru krupice, 3 l vody, 3 g sušeného droždí a 1 bio citron. 

  1. Pampelišky nejprve otrhejte a propláchněte. Ve vlažné vodě rozpusťte cukr, přidejte droždí a šťávu vymačkanou z citronu, případně i citronovou kůru. Citron můžete do směsi dát nakrájený na tenká kolečka. Nakonec do láhve dejte pampelišky, zalijte je nálevem, láhev uzavřete a nechte na kuchyňské lince kvasit. 
  2. Hotový vykvašený nápoj přelijte přes cedník nebo přes plátýnko do nějaké láhve a uchovávejte nejlépe v chladu. Pokud byste jej nechali mimo lednici, kvasil by dál. 

Náš tip: Natrhali jste pampelišek hodně? Tak si z nich ještě můžete udělat vynikající med podle našeho video receptu.

Na postup přípravy pampeliškové limonády se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Pampelišková limonáda

Ukázat 11 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více