Jak zvýšit příjem železa nejen ve veganské stravě
28. 2. 2017 Životní styl
Veganské stravování má řadu zdravotních výhod. Především jím výrazně snížíte příjem nasycených tuků, cholesterolu, pesticidů a hormonů ve své stravě, nemluvě o jeho humánní stránce. Mohlo by se zdát, že vynechání veškerých potravin živočišného původu může mít za následek nedostatečný příjem živin, zejména minerálů, jako je železo. Proto vám přinášíme seznam potravin rostlinného původu, které jsou bohatým zdrojem nejen železa, ale i dalších živin:
1. Kešu oříšky
Kešu oříšky jsou bohaté na železo, bílkoviny, hořčík a vitamín B6. Díky svému složení podporují trávení a harmonizují krevní tlak. Výborně se hodí do salátů, dezertů a polévek. Vyrobit si z nich můžete i domácí ořechové máslo.
2. Quinoa
Quinoa je superpotravina bohatá na železo, hořčík, draslík a vitamíny skupiny B. Navíc obsahuje řadu silných antioxidantů a všech 9 esenciálních aminokyselin. Konzumace quinoi tak zlepšuje funkci imunitního systému, vitalitu i psychické zdraví.
3. Spirulina
Pouhá jedna lžička této výživově bohaté zelenomodré řady vám poskytne 11% doporučené denní dávky železa, 8% doporučené denní dávky bílkovin a 3% doporučené denní dávky hořčíku.
4. Špenát
Špenát je jedním z nejlepších přírodních zdrojů železa a navíc obsahuje velké množství vitamínu C. Špenát má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, prospívá očím i svalům, reguluje krevní tlak a zpomaluje projevy stárnutí.
5. Hořká čokoláda
I pochutnáním si na čokoládě můžete prospět svému zdraví. Čokoláda s minimálně 70% kakaa je výborným zdrojem nejen železa, ale i hořčíku, mědi, zinku a manganu.
6. Čočka
Čočka se výborně hodí do salátů, polévek, lívanců i do slaných koláčů. Díky této luštěnině do svého těla dostanete spoustu železa, vlákniny, vitamínu B, bílkovin a hořčíku. Výhodou čočky je i nízký obsah kalorií a nulový tuk a cholesterol.
7. Chia semínka
Tato zázračná semínka jsou přímo napěchována důležitými minerály, omega 3 mastnými kyselinami, vitamíny skupiny B i vlákninou. Navíc jsou univerzální, takže je určitě použijete při přípravě nejrůznějších pokrmů.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jaká forma na beránka je nejlepší? Poradíme vám, kterou si vybrat
Mleté maso má krátkou dobu trvanlivosti. Víte, jak dlouho vydrží?
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 17 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Komentáře