Ananas je exotika dostupná i v zimě. Proč nás po něm ale štípe jazyk?
6. 11. 2020 Historie a zajímavosti
Vánoční nákupy jsou v plném proudu, ani nemrkneme a je tu další Štědrý den. Společně s adventními kalendáři a ozdobami s vánoční tématikou se supermarkety začínají plnit ještě jednou pro tento čas typickou komoditou. A tou je velmi oblíbený ananas, který najdeme v mnohý domácnostech jako doplněk štědrovečerní tabule, zdravý vyprošťovák po tučných salátech a řízcích. Jeho sladkou chuť ale často doprovází nepříjemné podráždění jazyka trvající i několik hodin, které může vánoční hodování znepříjemnit. Proč si ale toto sladké ovoce nejvíce pěstované v USA vybírá takto krutou daň?
Původ ananasové bolesti
Ve sladce vyhlížejícím ananasu vystrkuje růžky zvláštní pocit kombinace pálení, svědění a píchání na jazyku. Veškerým původcem nepříjemné kombinace vjemů je enzym zvaný bromelain, který se vyskytuje ve žluté dužině a stoncích ovoce. Enzymy jsou specializované molekuly urychlující reakce. V podstatě pracují jako malý katalyzátor. Bromelain patří do specifické rodiny enzymů zvaných proteináza, které prakticky štěpí bílkoviny. Kdykoliv bromelain zavětří bílkovinu, snaží se v ní najít zvláštní aminokyselinu cystein. Je třeba držet v paměti, že stejně, jako se vlak skládá z několika vagónů i bílkoviny jsou tvořeny spojením aminokyselin. Jak bylo zmíněno, pokud náš hrdina bromelain spatří bílkovinu, prohlédne celý vlak aminokyselin a chce najít správný vagón – cystein. Kdykoliv ho najde, zafunguje jako nůžky, rozpůlí ho a s ním celou bílkovinu. Pokud najde další udělá z bílkoviny 3 kusy atd.
Mohlo by vás zajímat
Co se mi tedy děje v puse?
Špatnou zprávou může být, že jazyk, tváře a patro jsou částečně tvořeny bílkovinami a vrstvičkou hlenu, která pusu chrání. Když sníme plátek ananasu, bromelain se začne prostříhávat bílkovinami na povrchu a nechá naše ústa napospas vysokému množství kyselin, které ananas obsahuje. Zachovejte ale klid. Než přestanete jíst čerstvý ananas úplně, je třeba si uvědomit, že tělo tvoří neustále nové buňky a všechnu škodu po bromelainu rychle opraví.
Mohlo by vás zajímat
Teplo ničí bromelain
Pokud právě přemýšlíte nad tím, jak se bromelainu v ananasech zbavit, řešení tu je. Všimli jste si, že štiplavý je pouze čerstvý ananas a například ten z konzervy ne? Důvodem je to, že každý balený ananas nebo ananas v konzervě prochází speciální tepelnou úpravou, než doputuje do supermarketu. Napomáhá se tak delší trvanlivosti. Proces může mít ale i další výhodu – při vysokých teplotách se bromelain vypne. Sice je stále přítomný, ztrácí však svoji strukturu a stává se neškodným. Pokud patříte mezi ty s citlivějšími ústy, ale ananas si prostě chcete dopřát, nejjednodušší cesta je ananas upéct nebo ugrilovat.
Mohlo by vás zajímat
Bromelain není tak špatný, jak se může zdát
I když bromelain svede v ústech udělat pěkná čísla, jedná se o velmi užitečný enzym. Pokud totiž masu dopřejeme koupel v ananasové marinádě, zjemní a bude se téměř rozpadat. I když to nevidíme, bromelain dělá poctivě svoji práci a i v mase štěpí bílkoviny a kolagen, díky kterým je maso tuhé. Tetnto enzym se často používá i v kosmetických přípravcích pro snazší odstranění odumřelých buněk z povrchu pokožky, které nahradí ty novější.
Mohlo by vás zajímat
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně zralý ananas a jak ho snadno naporcovat. Oblíbenou cizokrajnou pochoutku oceníme i v naší kuchyni
Hit podzimu: Skořicové šneky! Jednoduchý recept, se kterým je hravě zvládnete
Jak začít se smoothie dietou a získat štíhlou postavu? Vyhněte se těmto základním chybám!
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 52 minutami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 14 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51