Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Kukuřičnou polentu často připravujeme jako ochucenou kaši, a to buď nasladko nebo naslano. Naslano je rychlou přílohou. Pokud ji ale necháme na plechu ztuhnout a vychladnout, můžeme z ní připravit různé lákavé speciality.
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo instantní. Při vaření z krupice ji mícháme, aby se nevytvořily hrudky, a vaříme na mírném plameni. Instantní polentu budeme mít během chvilky, ale vaření z kukuřičné krupice bude delší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ochutit polentu
Kaši na konci vaření osolíme a můžeme přidat trochu másla nebo jiného tuku. Navíc ji často ještě dochutíme - v závislosti na plánovaném způsobu využití. Přidáváme koření, které máme rádi, může to být např. provensálská směs, bazalka nebo italské koření. Vhodný je třený česnek, najemno nakrájené chilli papričky (jen malé množství) nebo na tenké plátky nakrájené olivy (plněné červenou papričkou). Přidat můžeme i nastrouhaný sýr. Takto připravenou polentu lze hned podávat jako přílohu nebo nechat na plechu zchladnout a dále využít.
Na co se hodí polenta
Uvařenou polentu nalijeme na vymazaný mělký plech (nebo na plech vyložený pečicím papírem), uhladíme ji a necháme zchladnout, nejlépe v chladné místnosti, případně v ledničce. Po zchladnutí (přibližně za hodinu) polenta zpevní a dá se snadno krájet, ať už na kostečky, obdélníčky či trojúhelníčky různých velikostí. Po nakrájení ji můžeme balit (různými způsoby, včetně trojobalu) a dále využít ke smažení, pečení, zapékání a dokonce ke grilování.
Připravená polenta díky své výrazné kukuřičné barvě působí na talíři velmi lákavě a pokud ji dobře ochutíme a doplníme zeleninou, může se stát našim oblíbeným pokrmem. Potěší nás určitě i její cena.
Levně nemusí znamenat, že si nepochutnáme - oblíbené tipy na levné vaření najdeme v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 2 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 3 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 14 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Komentáře