Bylinky
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ MarcelaPa, před 14 hodinami
„Jak odstranit starou fotku u receptu?“ StandaCB, před 15 hodinami
„Přání a gratulace“ maris, 17. 5. 2024 06:05
Poslední příspěvky
„Veronika.Hrozna:“ MarcelaPa, před 14 hodinami
„Hezkou neděli. Dnes hrášková polévka s krutonky a přírodní…“ janatka, před 14 hodinami
„https://www.toprecepty.cz/recept/75487-chilli-hovezi/ …“ StandaCB, před 15 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 15 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte ačokču? Tuhle zdravou „paprikookurku“ si můžete zasadit na zahrádce!
Saláty záhon neopustí od jara do podzimu. Když se správně vybere odrůda, přežijí mráz i letní vedro
Jak připravit vepřovou pečeni s houbami a majoránkou? Maso musí být 2 hodiny naložené v bylinkách a chuť dodá i správný pepř
20. 7. 2019 09:00
19. 7. 2019 22:17
16. 7. 2019 20:54
14. 7. 2019 14:18
Bývají tady dotazy nad bylinkou či zeleninou zvanou šrucha. Protože jsem si svého času opsala z časopisu Katka něco o této rostlině a připadá mi to zajímavé, přidávám i pro pobavení i pro poučení.
Šrucha neboli portulaka má díky svým okrouhlým masitým lístkům v malawském jazyce kouzelný název "zadek náčelníkovi ženy". Tato listová zelenina byla již před 3500 lety vysoce ceněna jako léčivý prostředek. U nás se někdy objevuje jako plevel na vinicích jižní Moravy. Dnes existuje přes 40 různých odrůd. Některé z nich dokonce pěstujeme vyšlechtěné pro jejich půvabné kvítky ve skalkách. Na 5-10 cm dlouhých šťavnatých výhoncích "divoké šruchy" vyrůstají okrouhlé masité lístky. Ty se spolu s konci výhonů sklízejí ještě před květem. Mají příjemnou ostrou až nakyslou chuť.
Šrucha obsahuje: Mnoho vitamínů A a C a mimo to hojně draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Lístky mají až 93% vody. Portulák je výrazně močopudný prostředek, utišuje křeče a kašel, pročišťuje organismus. Nevhodný je ale pro těhotné ženy. Sezóna: od března do října. Stonky lístků musí být pružné, výhony ne delší než 3-5 cm. Uchování: v chladničce v perforovaném mikroténovém sáčku uchováváme ne déle, než 1 den. Použití: syrové mladé lístky používáme do míchaných zeleninových salátů, polévek, omelet a bylinkových omáček.