Jak připravit vepřovou pečeni s houbami a majoránkou? Maso musí být 2 hodiny naložené v bylinkách a chuť dodá i správný pepř
9. 5. 2023 Vaření
Máte ještě zmražené nebo zavařené houby? Využít je můžete do různých pokrmů, kterým houby dodají typickou vůni a chuť. Například taková vepřová pečeně s houbami a majoránkou je vynikající oběd.
Co připravit z vepřové pečeně
Vepřová pečeně neboli karé je velmi libové maso. A jak už název napovídá, používá se hlavně k pečení. A pokud je u masa kost, říká se mu kotleta.
Mohlo by vás zajímat
Co se zbytky hub
Zbyly vám ještě houby v mrazáku? Nebo jste ve spíži našli skleničku zavařených? Z hub můžeme připravit polévku. Malá hrstička hub pozvedne úroveň jednoduché polévky třeba se zeleninou, ale hodí se i do vývaru. Houby můžeme přidat i do různých směsí a omáček, jako je třeba právě tato u vepřová pečeně. Pokud nemáme zmražené nebo zavařené houby, možná by se našly houby sušené. Ty je třeba nechat alespoň čtvrt hodiny namočené v teplé vodě, aby se „oživily“.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Co je potřeba na vepřovou pečeni s houbami a majoránkou
Jak už jsme zmínili, vůně a chuť hub pozvedne nejedno jídlo, tak je tomu i u vepřové pečeně. Maso je zároveň naloženo (na dvě hodiny) v koření: pepř, majoránka a tymián.
Pokud máte různé druhy pepře, každý chutná trochu jinak a dohromady dávají zajímavý a pestrý výsledek. Černý pepř je nejznámější. Je výrazný, podobně jako zelený, který je víc pálivý. Růžový je lehce nasládlý a bílý pepř je nejjemnější. Dá se sehnat balení čtyř druhů pepřů v jednom sáčku/mlýnku.
Chuť dodává i hodně cibule i vývar (použít můžeme ale i vodu).
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit vepřovou pečeni s houbami a majoránkou
Připravte si: 1 kg vepřové pečeně bez kosti, 180 g hub, 3 menší cibule, barevný pepř, majoránka, tymián, 500 ml vývaru (vody), olej a sůl. Na záklechtku: 150 ml mléka (smetany) a 1 lžíci hladké mouky.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Vepřovou pečeni nakrájejte na silnější plátky, osolte a posypejte mletým pepřem a obalte v majoránce.
Připravte si pekáček a dejte na něj olej, přidejte cibuli, plátky masa a posypejte troškou tymiánu. Takto necháme maso odpočívat alespoň dvě hodiny.
Troubu předehřejte na 200 °C. Pekáček s masem dejte do předehřáté trouby, zalijte vývarem/vodou. Pak teplotu ztlumte na 170 °C. Maso pečte a v průběhu přelévejte výpekem. Trvá to asi 40 minut.
Zatím si připravte houby. K téměř hotovému masu přidejte houby a pekáček vraťte do trouby. Ke konci pečení smíchejte mléko (smetanu) s hladkou moukou a přidejte do pekáčku. Nechte provařit asi 20 minut.
K vepřové pečeni s houbami a majoránkou se výborně hodí například široké těstoviny zvané pappardelle. Možností je ale i rýže, případně bramborové knedlíky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jarní jedlé houby: Mykolog Petr Souček doporučuje těchto 10 druhů a radí, na co si při sběru hub dát pozor
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 12 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 15 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 17 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Komentáře
12. 5. 2023 12:40