Den avokáda
Národní den
Avokádo se těší čím dál tím větší oblibě. Důvod je nasnadě – tyto krémové zelené plody s velkou peckou uprostřed jsou nejen chutné, ale mají také nesčetné množství prospěšných účinků na organismus. I proto si toto exotické ovoce zaslouží svůj den v kalendáři – Den avokáda připadá na 31. července.
Avokádo má v kuchyni velmi pestré využití, jde o velmi všestrannou ingredienci. Můžete si jej vychutnat ve slaných pokrmech, ale i salátech či dezertech. Odhalit jeho kulinářský potenciál vám mohou pomoci naše recepty. Takovou klasikou je guacamole, oblíbený dip připravovaný především z rozmačkaného avokáda. Guacamole připravíte jednoduše tak, že rozmačkáte zralé avokádo a smícháte ho s rajčaty nakrájenými na kostičky, jemně nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem, limetkovou šťávou. Dále přidáme sůl a pepř. Chuť lze zpestřit papričkami jalapeños či přidáním koriandru nebo kmínu. Guacamole se podává s tortillou nebo jako příloha k oblíbeným mexickým pokrmům.
Avokádo je plodem rostliny s poměrně poetickým názvem – hruškovec přelahodný. Svým tvarem dokonce hrušku připomíná a říká se mu také máslová hruška.
Co připravit z avokáda
Avokádo je také skvělým doplňkem salátů. Stačí avokádo nakrájet na plátky či kostičky a smíchat s dalšími salátovými ingrediencemi (rajčaty, okurkami, vajíčky...). Pro zvýraznění chuti se hodí přidat olivový olej. Plátky avokáda je výborné přidat také do sendvičů a wrapů. Další možností je z avokáda připravit výtečnou pomazánku, ta má sytou máslovou chuť. Jednoduchou a rychlou pomazánku zvládne každý. Podáváme ji na pečivu nebo jako dip se zeleninou.
A co avokádo a smoothie? Také skvělá volba – dejte dohromady zralé avokádo s banány, mangem či lesními plody a máte výživný nápoj. Z avokáda můžete také připravit krémové pudinky, pěny či zmrzlinu. Jemná chuť avokáda jej umožňuje zkombinovat s velkým množstvím ingrediencí.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den avokáda?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 8 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská