Den croissantů
Národní den
Den croissantů patří každoročně ke 30. lednu. Pochutnejte si nejen v tento den na křehoučkém, na povrchu křupavém a uvnitř nádherně měkkém croissantu z máslového těsta. Obložený šunkou a sýrem, či upečený s nugátovou nebo čokoládovou náplní? Který si vyberete?
Nejstarší recepty na výrobu croissantů pocházejí z počátku 20. století, zmínky o nich ale můžeme najít v dobovém tisku už z poloviny 19. století. Jejich předchůdcem byl rakouský kipferl, sladký rohlík podobný loupáku, který byl známý již ve 13. století. Croissanty získaly název podle svého tvaru (croissant je francouzsky měsíc či srpek). Toto lehounké a nadýchané pečivo se vyrábí překládáním a provalováním kynutého těsta s máslem. Právě díky tomu je na řezu croissantu vidět jemné lístkování. Můžeme je upéct naslano i nasladko, s náplní či bez. Mezi nejoblíbenější sladké náplně patří nugátová, čokoládová či jablečná, provoněná skořicí. Z těch slaných pak jistě stojí za zmínku špenátová nebo sýrová se šunkou. Oblíbenou snídaní mnohých z nás je rozkrojený croissant, obložený šunkou, sýrem a čerstvou zeleninou.
Jak na croissanty
Zatímco příprava těsta je poměrně náročná a zvládnou ji spíše zkušenější pekaři, samotné tvarování croissantů už není nic složitého. Hotové, tence vyválené těsto rozkrájíme na trojúhelníky, každý z nich pak opatrně smotáme od nejširší strany trojúhelníku až po špičku do tvaru zahnutého rohlíku. V případě, že připravujeme croissanty plněné, náplň urovnáme na kraj “základny” trojúhelníku, obě špičky cípů přes ni ze stran lehce přehneme, aby náplň při pečení nevytekla, a pak teprve croissant smotáme. Vytvarované rohlíčky před pečením potřeme rozšlehaným vejcem (nebo jen žloutkem), a pak už si jen vychutnáváme tu úžasnou vůni, která se z trouby line celou kuchyní!
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den croissantů?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Dovolená pro vaše chuťové pohárky: Udělejte si domácí croissanty jako z francouzské pekárny
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá