Den plísňového sýra
Národní den
Pokud máte v oblibě plísňové sýry, právě 9. října je důvod k oslavě, tento den totiž patří právě jim. Plísňové sýry již odnepaměti rozdělují lidi na dva tábory – jedni tuto plesnivou pochoutku milují, ti druzí ji nemohou doslova ani cítit.
Vedle běžných sýrových kultur se na výrobě oblíbených plísňových sýrů nezastupitelně podílí ušlechtilé plísňové kultury, nejčastěji z rodu Penicilinum.
Plísňové sýry rozdělujeme do dvou hlavních skupin:
- sýry s bílou plísní na povrchu (Camembert, Brie, Hermelín)
- sýry s modrou nebo zelenou plísní uvnitř hmoty (Gorgonzola, Niva, Roquefort)
Co vy, znáte nejběžnější plísňové sýry?
Camembert a Brie - francouzské sýry s bílou plísňovou kůrkou, pod kterou se skrývá sametově hebký sýr krémové konzistence. Tyto sýry jsou běžně k dostání téměř v každém českém obchodě.
Gorgonzola – jeden z nejznámějších italských sýrů, vyrábí se z kravského mléka a má krémovou konzistenci a modrou plíseň uvnitř hmoty. Podle intenzity chuti volíme mezi výraznou Gorgonzolou piccante a jemnější Gorgonzolou dolce.
Roquefort - francouzský sýr krémové textury, prorostlý modrozelenou plísní se vyrábí výhradně z ovčího mléka. Má velmi výraznou chuť a poměrně vysoký obsah tuku (52 %), proto si ho vychutnáváme v menším množství.
Niva – český sýr vyrobený z kravského mléka s ušlechtilou plísní uvnitř, jehož receptura je údajně inspirována Roquefortem. Jeho chuť nejlépe vynikne v kombinaci s ořechy nebo se sklenkou kvalitního vína.
Hermelín – česká obdoba sýra Camembert, po rozkrojení je uvnitř pružný, ale neroztéká se. V České republice se vyrábí již od roku 1923.
Sýry s ušlechtilou plísní nabízejí širokou škálu možností, kde je využít. Aromatické sýry si vychutnáme jen tak, se sklenkou dobrého vína, s ořechy či s ovocem. Můžeme je použít i k další tepelné úpravě – skvěle dochutí zeleninové saláty, hodí se do krémových omáček, k zapékání s masem, ale i na pizzu. Krom toho tu máme několik ryze českých specialit, jako je Hermelín naložený se zeleninou, nebo třená Niva.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den plísňového sýra?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář