Mezinárodní den stoutu (tmavého piva)
Mezinárodní den
Mezinárodní den piva stout se každoročně slaví první čtvrtek v listopadu. Milovníci piva ocenění jeho podmanivou chuť, tmavou barvu i hustou pěnu. Jde o pivo silné jak svou chutí, tak množstvím alkoholu – obvykle se obsah alkoholu pohybuje mezi 7 - 8 %.
Stouty patří mezi svrchně kvašená piva, které tvoří necelou třetinu světové produkce tohoto alkoholického nápoje. Historie stoutu je spojena s Britskými ostrovy. Už v 17. století se jako stout beer označovala silná piva. Dnes patří mezi nejznámější výrobce tohoto druhu piva irský pivovar Guinness.
Likéry, pálenky, ovocná vína i kávy a čaje s kapkou alkoholu si můžete připravit doma natolik dobře, abyste ve sváteční chvíle potěšili sebe i návštěvy. Alkohol ale může vylepšovat také chutě…
Neni stout jako stout
Pivní styl stout se dále dělí na mnoho poddruhů, z nichž má každý svá specifika. Rozeznáváme například mléčný stout, suchý stout, Irish stout či Imperial stout s vyšším obsahem alkoholu.
Stout je vhodné pít vychlazený na 8 až 12 °C. To platí pro stouty s nižším obsahem alkoholu. Pokud si chcete vychutnat pivo s obsahem alkoholu nad 8 %, což je třeba zmíněný Imperial stout, pak pamatujte, že si jeho chuťové vlastnosti nejlépe vychutnáte, pokud bude mít nápoj teplotu v rozmezí mezi 14 až 16 °C.
Tmavé pivo používají jako surovinu také uživatelé Topreceptů. Třeba při pečení, vyzkoušet si můžete třeba recept na housky z černého piva.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den stoutu (tmavého piva)?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou