Kakaový olejový korpus na dort
Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Forma o průměru 25 cm
Nutriční hodnoty
Energie | 9 127 kJ / 2 181 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,60 g |
Tuky | 100,60 g |
Vláknina | 10,20 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 501 mg |
Sůl | 1,05 g |
Sacharidy | 251,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)
---------------------------------------------------
Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.
----------------------------------------------------
Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.
----------------------------------------------------
Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:
1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).
20 cm = 3 vejce
25 cm = 5 vajec
28 cm = 7 vajec
30 cm = 10 vajec
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 8. 2020 18:14
19. 7. 2020 13:30
25. 6. 2020 16:00
16. 4. 2020 08:24
15. 4. 2020 15:08
Když chci světlý, nedám kakao a jeho váhu nahradím moukou, jen přidám půlku kypříku pro sichr, když chci ořechový, přidám mleté ořechy a uberu o to mouky... dělám i na plech jako podklad pro různé náplně nahoru typu ovoce/želanina či krém. Fakt nikdy nezklamalo
Fajn se s ním dělá hned s čerstvým, pokud držím formát. Pokud by šlo o 3D dort, je lepší studený zabalit do strečky a nechat do druhého dne v lednici, perfektně zpevní a dobře se pak vykrajuje a tvaruje.
15. 4. 2020 11:35
Teď je deset minut v troubě a těsto se zvedá ! Mám naváženo na další korpus, čekám jak dopadnu, s tím prvním, je to lepší než Agata Christie! Teď je v troubě 20 minut a už je plná forma!
Je naprosto perfektní, nikam se nenalepil , drží a neklesá, jako mnoho jiných. Co víc si mohu přát!
Teď jsem prokrojila, šlo to báječně i s tak čerstvým korpusem, žádné rozpadávání, drží báječně dohromady. Manipulace na 1 ****, vezmeš položíš není třeba, žádné kejkle, podběráky etc.. Neláme se, nedrobí se ! je báječně hořký od kakaa, takže snese jakkoukoliv sladkou náplň. Málokdy něco tak, chválím, ale tento recept, si to opravdu zaslouží.
15. 4. 2020 08:45
Hladkou mouku neřeším podle značky, dávám tu, co mám zrovna doma, nepozoruji mezi nimi zase tak výrazný rozdíl...
Žloutky a olej nemíchám, po vyšlehání sněhu s cukrem to tam prostě naliju najednou, tak jak je... klidně by mohlo být i oddělené, ale nač špinit víc misek :)
Prášek do pečiva není nutný, pokud jsou bílky dobře vyšlehané, drží korpus i tak dobře, ale pokud třeba lžičku přidáš, určitě tím nic nezkazíš...
14. 4. 2020 18:36
Právě se tvůj recept dostal k realizaci. Potřebuji dva korpusy, vybrala jsem tvůj! V tom piškotovém, máš polohrubou mouku.A prášek do pečiva taky ne? Dotaz k poznámce, ty žloutky s olejem trošku rozšlehat, aby se to spojilo a pak přidat najednou ke sněhu?
10. 4. 2020 19:19
15. 3. 2020 08:55
1. 12. 2019 19:51
8. 11. 2019 23:58
8. 11. 2019 21:32
28. 10. 2019 17:05
28. 10. 2019 15:29
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 5 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 6 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Právě bylo uvařeno:
Muffiny s kousky čokolády
marek.los998 uvařila před 7 minutami
Dort Pavlova
Agata.recepty uvařila před 12 minutami
České kynuté buchty
Agata.recepty uvařila před 21 minutami
Karlovarský knedlík
Agata.recepty uvařil před 22 minutami
Houskové knedlíky
Agata.recepty uvařil před 24 minutami
Povidlové šátečky bez kynutí
Dasa65 uvařila před 45 minutami
Kuřecí " vše v jednom "
Hannah64 uvařila před 45 minutami
Kuřecí s chřestem na cidru
Hanes uvařila před 1 hodinou
Mazanec z domácí pekárny od Ivety
Bylinka77 uvařila před 3 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
Weera uvařil před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept
Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk
Kakaový olejový korpus na dort
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/92lJ
412 názorů