Hot Pot (Zapečené brambory)
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 6 248 kJ / 1 493 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 117,29 g |
Tuky | 53,64 g |
Vláknina | 25,28 g |
Cholesterol | 352 mg |
Sodík | 397 mg |
Sůl | 0,75 g |
Sacharidy | 125,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Tento recept je původem z Nizozemska, ale o jeho autorství se již několik století přou Nizozemci s Holanďany. Rozdíl mezi holandskou a nizozemskou verzí je ten, že zatímco Nizozemci do brambor přidávají tymián, Holanďané přidávají marjánku (konopí). Díky tomu si jejich verze získala větší oblibu. I když vztahy mezi těmito dvěma národy byly napjaté, konflikt vyvrcholil v okamžiku, kdy do diskuse o autorství receptu vstoupili Britové. Ti se o stejný recept (Hot potatoes) dlouhá léta přeli s Angličany, Skoty a Iry.
V letech 1652 až 1654 byla vedena první ze série tří britsko-holandských válek. Válka byla vedena výhradně na moři a jako taková byla první doloženou válkou svého druhu v dějinách. Hlavní příčinou války byly právě zmíněné recepty. Britové tehdy vyhráli a na čas bylo rozhodnuto. Ale v dalších válkách o kulinářské dědictví už vyhrávali Holanďané. A ti už si přivlastnili autorství receptu navěky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 2. 2013 17:29
jarda Kadic: Jardo, vidím, že dějiny gastronomie máš zmáknuté stejně jako já. Díky za podporu!
24. 2. 2013 17:27
evosheek: Mě to nevadilo,alespoň jsem si mohl vymyslet nějakou blbůstku
24. 2. 2013 17:21
rebeka: Samozřejmě chyby se dělají a chyby se mají opravovat, již na tom pracuji. Díky!
24. 2. 2013 17:21
rebeka: Samozřejmě chyby se dělají a chyby se mají opravovat, již na tom pracuji. Díky!
24. 2. 2013 14:50
jarda Kadic: Jaroušku.. díííky.. aspoň jsem zase chytřejšííí
hezkou neděli
hezkou neděli
24. 2. 2013 14:48
rebeka: Holanďané je dělají na kostky, Nizozemci na kolečka a Britové na hvězdičky,proto si myslím, že autor kolaboruje s prvními dvěma národy a neuznává vítězství Britů.
24. 2. 2013 14:38
v surovinách píšeš brambory na kostičky, v postupu na kolečka, na fotce jsou kolečka brambor.. jak teda
jinak to vypadá
jinak to vypadá
24. 2. 2013 14:04
evosheek: áno, vidím teraz je to ok
24. 2. 2013 14:02
tejaja: Foto v receptu na jehněčí jsem již vyměnil
24. 2. 2013 13:48
Len by som sa chcela spýtať, čo je vlastne na tej fotke? Hot Pot alebo Jehněčí kýta s kaparovou omáčkou? Asi si sa pomýlil, nie?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 2 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 3 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 5 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 8 hodinami
Morušová marmeláda z domácí pekárny
Přidáno před 10 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 22 minutami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 1 hodinou
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 1 hodinou
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 1 hodinou
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 1 hodinou
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 1 hodinou
Tvarohovo - meruňkový moučník
Petr801 uvařila před 1 hodinou
Domácí kmínový chleba
JaninaZ. uvařila před 2 hodinami
Špenátový quiche
tomas392 uvařila před 3 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
TondaJ uvařil před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Další recepty
Tématické fráze: hot pot vaření hot pot zapečené brambory hot pot recept co je hot pot hot pot recepty zapečené brambory recepty hovězí hot pot recept na hot pot recepty hot pot hot potatoes recept horký kotlík hot pot co je to vareni hot pot co to je čínský hot pot recepty zapečené brambory recept čínský hot pot co to je hot pot co je to hot pot zapékané brambory podle pana černého
Suroviny: plec vepřová, mouka hladká, sůl, tymián, koriandr sušený, pepř mletý, fazole s kukuřicí, vývar hovězí, brambory, cibule, mrkev, sádlo
Hot Pot (Zapečené brambory)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/17Rm
10 názorů