Masala chai, yogi chai, kořeněný čaj
Suroviny pro 3
3
Nutriční hodnoty
Energie | 4 295 kJ / 1 027 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,50 g |
Tuky | 18,50 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 70 mg |
Sodík | 246 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 198,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Masala chai (čti čaj) je indickou variací a dá se objednat v čajovnách nebo zakoupit instantní v orientálních potravinách. Původ tohoto čaje se nachází v Persii, kde se vařil bez koření a po dovaření se do něj přilévala smetana či šlehačka, ale procestoval půlku světa a tudíž má mnoho variací. Taktéž anglický čaj s mlékem má právě původ v období britské okupace Indie.Tento čaj se může podávat i bez koření, jak je to zvykem v Pakistánu a Afghanistánu a nazývá se jednoduše chai. V Tibetu se nesladí, ale přidává se do něj máslo a sůl a nazývá se Po cha. Může se dělat i se zeleným čajem, mletými oříšky a práškem do pečiva, díky kterému zrůžoví, tomuto druhu se pak nazývá růžový kašmírský čaj. Chai pouze se zázvorem se nazývá Adrak wali chai. Chai pouze s kardamonem se nazývá Elaichi wali chai.
Zázor můžete oloupat škrabkou. Na mletí koření doporučuji el. mlýnky na kávu. Pokud používáte sypané čaje, je vhodné použít uzavírací sítko, neboť jej můžete za 3 minuty odstranit, aby váš čaj nebyl příliž silný. V některých variacích se přidává i jeden celý badyán, ale čaj pak chutná po perníku, a proto jsem jej vynechala.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 12. 2014 21:27
co se týče té mleté, tak moje máma měla doma vždy tu čínskou a přitom ji v supermarketech prodávali coby normální. Mají z ní větší profit, protože je levnější a češi to nejsou schopni poznat. cassia je narozdil od pravé skořice v mleté formě nahořklá. Také existuje rozdíl mezi bobkovým listem řeckým a bobkovým listem, který se používá v indii, tomu se říká skořicový bobkový list a má trochu jiný tvar i chut a vskutku je to list ze stromu cassia, tudíž z toho stromu z jehož kůry, je právě čínská skořice.
20. 12. 2014 05:44
Zajímavé, já si vyguglila, jak se liší čínská skořice od pravé, už to vím, že čínská by měla být drsnější chuti i barevně trochu jiná, výraznější. Na trhu ve stánku s kořením ji měli, hm, tak příště. Jinak čaj s mlékem v poslední době u nás k snídani vede nad kávou s mlékem
19. 12. 2014 15:29
Čaje nepijem, ale keď čítam tento recept, tak mám príjemný pocit. Hotová alchýmia. Rada dám 1. bod.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Placičky s kopřivami
Přidáno před 2 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 3 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 6 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 8 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Buchta - prošívaná deka
Misulka12 uvařila před 8 minutami
Bábovka ze zakysané smetany, s vůní skořice
Christine uvařil před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
maja.pavlickova@centrum.cz uvařil před 2 hodinami
Závin z listového těsta se salámem a sýrem
Ivcatkoo uvařila před 2 hodinami
Kuřecí prsa s fenyklem na balsamicu
MarketaN uvařila před 3 hodinami
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
Navarojana uvařila před 4 hodinami
Lilková pomazánka s majonézou
Alicia8 uvařil před 4 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
Leninka12 uvařil před 4 hodinami
Ledvinky dušené
czvlakan77 uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Další recepty
Tématické fráze: yogi caj recept yogi čaj příprava čaj chai yogi caj chai chai čaj masala příprava chai caj recept diskuse čaj z bobkového listu yogi masala kořeněný čaj yogi čaj postup yogi recept priprava caje masala existuje růžový čaj ? chai chai recept nápoj masala recept té masala recept recept masala káva masala priprava caje
Suroviny: čaj sypaný cejlonský, zázvor čerstvý, skořice, kardamom, koření hřebíček, pepř černý, mléko plnotučné, voda, cukr, čaj černý, semínka fenyklová, koření hřebíček, kardamom, skořice, mléko plnotučné, voda, cukr
Masala chai, yogi chai, kořeněný čaj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qrlk
3 názory