Fiakr guláš podle Magdaleny Dobromily
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 10 833 kJ / 2 589 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 248,24 g |
Tuky | 145,50 g |
Vláknina | 27,51 g |
Cholesterol | 1,61 g |
Sodík | 1,22 g |
Sůl | 2,84 g |
Sacharidy | 63,45 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Traduje se, že guláš se dostal do Vídně na sklonku 18. či 19. století. Guláš si prý s sebou přivezli do Vídně maďarští pěšáci, kteří se tam dostali při svém pobytu. Jak to tak bývá, každá novinka je postupně vylepšována a vídeňští hostinští jej přivedli postupem času k dokonalosti. Guláš se vařil v mnoha různých podnicích. To co je ale důležité, je fakt, že na tradiční guláš se po noci ve službě stavěli v hospodách fiakristé ještě před tím, než se vydali domů odstrojit povoz a načerpat síly před další noční službou. A odtud vznikl název Fiakr guláš. Alespoň tenhle příběh se o vzniku Fiakr guláše traduje.
Nesporné je, že díky svojí dostupnosti v hospodách hned ráno, se stal Fiakr oblíbeným vyprošťovákem po bujaré noci. A co je pro něj typické? Opečená klobása nebo párek a vajíčko.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 12. 2016 10:20
10. 12. 2016 21:21
10. 12. 2016 20:05
10. 12. 2016 16:29
10. 12. 2016 15:29
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 14 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Můj těstovinový salát s kuřecím masem
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Rebarborový koláč
mikulas-mares uvařila před 3 hodinami
Kovbojské fazole
lenkavozihnojova uvařila před 3 hodinami
Palačinky na slano
Hanka99 uvařila před 4 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
lenkavozihnojova uvařila před 4 hodinami
Výborné lasagne
misak2 uvařila před 6 hodinami
Chléb babičky Elišky
magdalenka uvařila před 7 hodinami
Avokádo brownie
Hejhulka007 uvařila před 8 hodinami
Domácí chléb ze žitné a hladké pšeničné mouky
PetraSt uvařila před 8 hodinami
Rychlé bramborové knedlíky
mibrix uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak pěstovat fíkovníky? Na osluněných vyhřátých místech se jim bude dařit i u nás
Další recepty
Tématické fráze: fiakergulas vídeňský fiakr guláš guláš vídeňských fiakristů fiakr hovezi guláš guláš vídeňského fiakristy tradiční guláš recept dobromila vídeňský guláš s octem vidensky gulas fiakristu ocet do guláše recept vídenskych fiakristu guláš s octrm vídenský gulaš z párkem fijakr guláš recept guláš vznik názvu vídenský fiakr guláš recept gulas vidensky fiakr gulas prazskych fiakristu typický vídeňský guláš hovězí guláš s křenem a párkem guláš s octem
Suroviny: kližka hovězí, sůl, pepř mletý, mouka hladká, sádlo, cibule, paprika sušená sladká, protlak rajčatový, ocet vinný, kost hovězí morková, kmín drcený, bobkový list, párky vídeňské, vejce, majoránka, česnek, chléb tmavý
Fiakr guláš podle Magdaleny Dobromily
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WAPW
5 názorů