Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 87 864 kJ / 21 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 306,56 g |
Tuky | 1 047,12 g |
Vláknina | 110,70 g |
Cholesterol | 3,85 g |
Sodík | 3,01 g |
Sůl | 7,32 g |
Sacharidy | 2 532,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
5,675 kg suroviny celkem
0,675 kg ztráty
5 kg hotový výrobek 10 ks po 500 g;
125 ks po 40 g
Biskupský chlebíček je výrobek s trvanlivostí 6 dní od svého vyrobení. Výrobek má chlebíčkovitý tvar, cele potažený cukrářskou kakaovou polevou, hladce rozetřenou. Na řezu v jemné, pórovité, světle žluté hmotě je nepravidelně rozloženo různé proslazené ovoce a rozinky. Korpus je kyprý, nerozsýpavý a vláčný. Chuť je po třené vaječné hmotě, proslazeném ovoci, doplněná chutí cukrářské kakaové polevy.
- - - - - - - - - - -
Recept je z knihy Aleny Půlpánové „Cukrářská technologie“ 1. vydání z r. 1993, kde jsem tento recept nalezla. Kniha byla určena pro výuku učebního oboru cukrář.
- - - - - - - - - - -
Někde jsem tady četla dotaz, myslím, že od Srettky, na starý recept na biskupský chlebíček. Proto recept přidávám, aniž bych ho pekla.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 3. 2018 01:14
casino: netvrdím, že toto je nejstarší ze všech rcp, ale myslím si, že může být nejblíže požadavku Kamily. A jestliže se to tak učili učni, tak se stejně asi též vyráběl - a to je to, o co tu jde. Uvidíme, jak bude srettka spokojená, až ho vyzkouší.
- Sandtnerku mám 34. vydání z r.1941, kde, stejně jako v předchozích vydáních, uvádí dva recepty. Ten, který citujete, je sice méně sladký, ale obsahuje máslo. Ten sladší je zase zcela bez tuku (140 g cukru, 4 žloutky, s 1/2 citronu kůru, 3 cm vanilky, 50 g mandlí, 100 g hrozinek, 50 g citronády neb zavařené dýně, ze 4 bílků sníh, 120 g mouky). Každý má své pro a proti.
- Sandtnerku mám 34. vydání z r.1941, kde, stejně jako v předchozích vydáních, uvádí dva recepty. Ten, který citujete, je sice méně sladký, ale obsahuje máslo. Ten sladší je zase zcela bez tuku (140 g cukru, 4 žloutky, s 1/2 citronu kůru, 3 cm vanilky, 50 g mandlí, 100 g hrozinek, 50 g citronády neb zavařené dýně, ze 4 bílků sníh, 120 g mouky). Každý má své pro a proti.
19. 3. 2018 22:12
Tak podle téhle knihy jsme se taky učili ve škole (cukráři)
19. 3. 2018 20:14
Nadja:
Z vás by měl A. Einstein radost Vy račte být živoucí důkaz relativnosti času
Asi to cítím jinak, ale řekl bych, že velmi staré resp. historické rcp jsou od M. D. Rettigové + z období "Starého Procházky"
Za staré považuji prvorepublikové rcp, např M. J. Sandtnerové
Poválečné, např. od V. Vrabce, čerpají z předválečných a světových...
Sametové, které jdou bez skrupulí proti času a kdejaká hvězdička vydala "svou" kuchařku...
Moderní teď, posledních 15 let, vydávají Michelini a další MasterChefové...
***
A. Půlpánová své rcp přizpůsobila praktickým účelům a požadavkům původně "učňovských" škol:
1. Takřka výhradně používá hladkou mouku
2. Kde je to jen trochu možné, šlehá CELÁ vejce
***
Např. Marie Janků (vydání 1932 i 1939) uvádí v receptech na Biskupský chlebíček sníh a krupičkovou mouku
Ten méně sladký rcp je: 70 máslo, 70 cukr, 4 žl., 140 hr. mouka, sušené ovoce, kůra, 4 bílky - sníh...
...a samozřejmě bez PDP
19. 3. 2018 18:39
srettka: Doufám, že to bude ono, co hledáš. Dej vědět, jak to dopadlo.
19. 3. 2018 18:36
casino: Jak uvádím v názvu i v poznámce, tak kniha je z r. 1993 - od jejího vydání uplynulo již čtvrt století. A určitě to nebyl nově vytvořený recept, ale lety prověřený, když se dostal do technologie pro učně.
Domnívám se, že by mohl Srettce vyhovovat, proto jsem ho sem dala, aniž bych ho pekla. V surovinách pod čarou je uvedeno, že z toho množství je 10 ks po 500 g.
To pečení určitě zvládnete Vy, a přidáte mi fotku, že?
Domnívám se, že by mohl Srettce vyhovovat, proto jsem ho sem dala, aniž bych ho pekla. V surovinách pod čarou je uvedeno, že z toho množství je 10 ks po 500 g.
To pečení určitě zvládnete Vy, a přidáte mi fotku, že?
19. 3. 2018 14:30
Moc děkuji určité vyzkouším
19. 3. 2018 13:39
No a v kolika formách jste pekla?
Nebo snad v kapslu, he?
(a jak znám A. P., tak toto na starý rcp nevypadá
Nebo snad v kapslu, he?
(a jak znám A. P., tak toto na starý rcp nevypadá
19. 3. 2018 13:28
Dobrá práce!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno před 52 minutami
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno před 1 hodinou
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno před 4 hodinami
Škvarkové bulky
Přidáno před 4 hodinami
Jednoduchá pomazánka z tvarůžků
Přidáno před 7 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dvojctihodné koláčky
Modraska uvařila před 45 minutami
Medová kachna
ZdeLena uvařila před 1 hodinou
Uzená zeleninová polévka
Gregusa uvařila před 5 hodinami
Těsto na pizzu
Pandyss uvařil před 6 hodinami
Vepřové kousky na kmíně
Jan Nemec uvařila před 6 hodinami
Kuřecí po debrecínsku
Mish_Ellie uvařila před 7 hodinami
Francouzské palačinky
Christine uvařila před 8 hodinami
Kuře "bábovka"
MilanJ uvařila před 8 hodinami
Pavlova
AdelaMalecova uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jahodová klevela jako od babičky: Na vynikající alternativu zavařeniny stačí jen dvě ingredience a skvěle ochutí lívance
Další recepty
Tématické fráze: vláčný biskupský chlebíček biskupský chlebíček na plech biskupský chlebíček z bílků na plech biskupský chlebíček třený biskupský chlebíček bez snehu lehky biskupsky chlebíček třená biskupský chlebíček alena pulpánová recepty olejová hmota technologie přípravy cukrářského výrobku biskupský chlebíček starý recepty biskupský vláčný chlebíček hrnkový třené na biskupský chlebíček výroba biskupského chlebíček sváteční biskupský chlebíček j biskubsky chlebíček recept biskupský chlebíček z oleje vláčný biskupský chlebíček z bílků vláčný biskupský chlebíček na plech biskupský chlebíček z bílků trvanlivost originalni cukrarska kavova zrna recept
Suroviny: cukr moučkový, mouka hladká, margarín, vejce, rozinky, ovoce, kypřící prášek, olej, mouka hrubá, poleva
Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3ny9
8 názorů