Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 1 859 kJ / 444 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,68 g |
Tuky | 7,96 g |
Vláknina | 1,20 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 100 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 79,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Těsto se nehodí na roládové pláty, ale na dortové korpusy, chlebíčky apod. Korpus je dobré před plněním zvlhčit rumem nebo jinou ušlechtilou lihovinou či likérem nebo silnou kávou (třeba i s lógrem). Obojí lze kombinovat. Piškot je tak křehký a nadýchaný, že je dobré ho dělat den předem, aby se lépe rozkrojil!
Občas se tu vede diskuse, zda péci klasický piškot z hladké nebo polohrubé mouky, já jsem celá léta pekla z mouky polohrubé, ale pak jsem se naučila tenhle a jiný recept nepoužívám s výjimkou piškotu olejového, který dělám opravdu z polohrubé. Takže přidávám recept jako příspěvek do diskuse.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 4. 2020 11:49
Díky za upozornění na chybu, hned ji napravím.
20. 4. 2020 11:18
Taky jsem vyrostl na Sandtnerce
Odhadem polovina jejích rcp na dorty je s krupičkovou moukou...
***
Dajda:
Z bodu 2 vám patrně vypadla mouka
" Korpus je dobré před plněním prolít rumem..."
Záleží na tom, co si představíme pod pojmem "prolít" Snad by bylo vhodnější: zvlhčíme, tupujeme, pokropíme, pokapeme...
Italové, vyhlášení cukráři, k podobnému účelu používají tzv. ALKOHOLÁTY. Jsou to v podstatě cukerné, slabě alkoholické (do 10%) ochucené roztoky (všech chutí co si lze představit, nejčastěji vanilka, rum, pomeranč, ananas, karamel...)
Dále tvrdí, a není proč tomu nevěřit, že vedle zvýraznění chuti alkohol konzervuje - prodlužuje trvanlivost produktu a cukr zvláčňuje
Já např. vezmu šťávu z meruňkového, broskvového kompotu (nebo osladím vodu), přidám přiměřeně přiměřeně neutrální vodky, lihu, či podle požadované chuti brandy nebo rumu (ten používám nejčastěji
Tož tak
20. 4. 2020 09:54
Nicméně díky, že jste mi připomněla, že bych měla do receptu připsat, že piškot je tak křehký a nadýchaný, že je lépe ho dělat den předem, aby se lépe rozkrojil!
20. 4. 2020 09:40
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 4 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Klobásy
Přidáno před 16 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 16 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Hamburská vepřová kýta
MajaFero uvařila před 6 hodinami
Staré dobré punčové řezy
MajaFero uvařila před 6 hodinami
Dobré řezy
Dittrisanda uvařila před 7 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
andrejkowa.nela uvařila před 7 hodinami
Bezlepková rychlá pizza
LenkaMH uvařila před 7 hodinami
Hrnková bábovka
jalamo uvařila před 9 hodinami
Buchtičky s krémem
Grecmanova uvařil před 10 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Kody74 uvařila před 10 hodinami
Vydatný kuřecí vývar
Kody74 uvařila před 10 hodinami
Čočka na kyselo
Foxina uvařila před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: piškotový korpus hrnkový
Suroviny: vejce, cukr písek, cukr vanilkový, mouka hrubá, voda, kůra citronová
Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Y3W2
4 názory