Hvězdonické vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky jsou klasikou, které odolá málokdo, proto patří neodmyslitelně na vánoční stůl. Rodinné recepty na poměr cukru, mouky a ořechů jsou děděné z matky na dceru a každý ty své považuje za nejlepší.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 20 926 kJ / 5 001 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 95,04 g |
Tuky | 349,81 g |
Vláknina | 29,20 g |
Cholesterol | 1,40 g |
Sodík | 116 mg |
Sůl | 0,24 g |
Sacharidy | 353,66 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Těsto dědíme z generace na generaci. Používejte vždy jen máslo, je to poměrně starý recept a vychází z klasických surovin - s rostlinnými tuky těsto nefunguje, drolí se a teplem se rohlíčky v troubě roztečou. Stejně tak NENECHÁVEJTE těsto v lednici víc jak 6 hodin anebo přes noc. Těsto se rozpadne. Pokud použijete mandle - rohlíčky budou jemnější chuti, ořechy dodávají ostrost. Výsledek bývá báječný a jedna dávka většinou nestačí....
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 12. 2023 18:21
yvelola,cathleen :dovolím si přidat moji zkušenost.Na podzim se u nás začal prodávat drcený vanilkový lusk od dr. Oetkera,sklenička asi 7cm velká.Mně ho vozí sousedka ,která bydlí v Essenu, už několik let ho používám při výrobě vanilkové zmrzliny a spokojenost velká
Možná to někomu pomůže
Možná to někomu pomůže
19. 12. 2023 10:14
yvelola: no a co lusk rozříznout podélně a nožem z něj sedřít jen měkký vnitřek? Vmícháte ho do těsta lehce Prázdný lusk můžete zapíchnout do cukru obyčejného, pěkně vám ho provoní
18. 12. 2023 22:49
Dobrý den, ano přesně tak...krájím ostrým nožem do zblnutí na uplnou kaši a pak ještě třu v hmoždíři...je to taková trochu votrava...nic lepšího jsem nevymyslela...někdo ho suší a pak drtí, ale na to už nemáme čas. prý je také dobrá tresť....ale nezkoušela jsem
17. 12. 2023 17:08
Zeptám se vás na bod 1. - vanilkový lusk rozetřený v hmoždíři. Jak to prosím děláte, nakrájíte ho na kousky a ty rozetřete
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 22 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Právě bylo uvařeno:
Extra rychlé lívance
sikorovaadel uvařila před 7 hodinami
Kuře na paprice se smetanou
Petra.kaw uvařila před 9 hodinami
Tvarohový dezert do skla
Jamca uvařila před 10 hodinami
Sladkokyselé kuře (Sweet&Sour Chicken)
lambadario uvařila před 11 hodinami
Ředkvičkový salát s majonézou
busy_dad uvařil před 12 hodinami
Ovesné placičky s brokolicí
Kikahad uvařila před 12 hodinami
Hrachová polévka s klobásou (žlutý hrách)
MICHAL23 uvařil před 12 hodinami
Bábovka tvarohová
laura_s uvařila před 14 hodinami
Kuřecí mléčná polévka s trhaným masem
MirkaP uvařila před 15 hodinami
Kuřecí nudličky se sušenými rajčaty opékané na másle
MirkaP uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Jak tvarovat vanilkové rohlíčky. Čím ušetřit čas, a co nám pomůže, když nejsme moc zruční
Kdy obalovat vanilkové rohlíčky v cukru? Správné načasování má velký vliv na výsledný dojem z výborného cukroví
Další recepty
Suroviny: mouka hladká, mandle mleté, máslo, vanilka, žloutek, bílek, cukr moučkový, cukr vanilkový, lusk vanilkový
Hvězdonické vanilkové rohlíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY2E1
Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma