Harira - tradiční marocká polévka
Tato tradiční marocká polévka je velmi výživná a krásně voní. Připravíme ji z rajčat, zeleniny, masa, luštěnin a čerstvých bylinek. Můžeme do ní přidat i vejce nebo nudle a podávat ji s pečivem.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 3 376 kJ / 807 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,60 g |
Tuky | 12,31 g |
Vláknina | 80,39 g |
Cholesterol | 130 mg |
Sodík | 639 mg |
Sůl | 1,70 g |
Sacharidy | 82,33 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
S receptem si jde různě pohrát, některé ingredience přidat, některé klidně i vynechat, ale vždy základem je hodně cibule, rajčat, řapíkatého celeru, čerstvé petrželky, koriandru a trochu masa a luštěnin. Harira se tradičně podává jako první teplé jídlo během Ramadánu a na talíři se dochucuje citronovou šťávou.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 3. 2024 19:54
Veronika.Hrozna: Máte pravdu, nepoužívá se protlak, ale přímo rajčata, nepoužívají se totiž polotovary, ale originál suroviny. A harira je pravděpodobně polévka původem berberská a Berberové žijí v severní Africe od Maroka po část Lybie.
22. 3. 2024 11:02
Tonja: Vaří se v celém Maghrebu, všude je jiná a liší se, jak kořením, tak zeleninou, dle sezóny. Jenom luštěniny jsou stejné. Dokonce jsem učila jednu hospodyni, udělat naši jíšku, do této polévky, a všichni to chválili, že není cítit mouka. Už se to to možná tak dělá, v celém Maroku a Lýbii. Jelikož jsou tam ženský většinou doma, nechodí do zaměstnání, tak vaření je témou ženských debat kamarádek a sousedek, z čeho mužská část populace nezřízeně profituje a debužíruje si, jako pašové. Polévka Hariri s českou jíškou je už asi na jídelníčku ! Ale všude přidávaly oloupaná rajčata, protlak ne! Na dobré se rychle zvyká, polévka to je výborná a chleba se k ní jí, jaký je právě čerstvě upečený. Je lepší, když se pár hodin uleží v lednici, má lepší chuť. Nudle je lepší uvařit zvlášř ve vodě, ne přímo v polévce. Ovšem je jich tam jenom velmi málo!
21. 3. 2024 21:53
To s tou pitou jsem tam nepsala já my to podáváme s citronovou šťávou a marockým chlebem nebo klasickou bagetou.
21. 3. 2024 21:43
Tonja: Děkuji za doplnění
21. 3. 2024 00:18
Tak jako je u nás sto různých bramboraček, tak je v Maroku stejně tolik různých polévek a všechny se nazývají harira. Prostě, co rodina, to recept. A dokonce i v jedné rodině může být harira pokaždé jiná, záleží na tom, co zrovna roste a co doma, na zahradě nebo na tržišti je k dispozici. Základními složkami jsou ale zelenina, luštěniny a maso.
Typickým kořením v polévce harira je i římský kmín (cumin) a skořice; v tomto receptu je ale nevidím.
A podle mých znalostí a zkušenosti se k polévce harira v Maroku nejí pita, ale spíše marocký chléb khobz (recept jsem zde založil) nebo - v současné době stále častěji - francouzská bageta.
Typickým kořením v polévce harira je i římský kmín (cumin) a skořice; v tomto receptu je ale nevidím.
A podle mých znalostí a zkušenosti se k polévce harira v Maroku nejí pita, ale spíše marocký chléb khobz (recept jsem zde založil) nebo - v současné době stále častěji - francouzská bageta.
20. 3. 2024 22:03
Surovin je teda třeba dosti,ale může to být moc dobrá polévečka
20. 3. 2024 21:55
Zajímavá polévka, určitě to chutná výborně.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé gnocchi
Přidáno před 2 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 18 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno 5. 5. 2024 08:06
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Právě bylo uvařeno:
Litý kynutý koláč - hrníčkový, rychlý
janatka uvařila před 12 minutami
Zeleninová fazolačka
hanulfilipova uvařila před 52 minutami
Kuskus s kuřecími kousky a zeleninou
cherst uvařila před 1 hodinou
Kuřecí kari kousky s kokosovým mlékem a špenátem
LycanCZ uvařila před 9 hodinami
Kiwi řezy - jemné a osvěžující
Veralev uvařila před 11 hodinami
Zapečená tarhoňa
Markeeta uvařil před 12 hodinami
Vepřové maso na česneku
Jitule82 uvařila před 12 hodinami
Snadnější varianta výborného medovníku na velký plech
Adlla uvařila před 13 hodinami
Sušenky s arašídovým máslem a čokoládou
@lucivydrova uvařila před 14 hodinami
Sójové kostky a la Katův šleh
Kristian uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Hebkou bramborovou kaši zvládne každý začátečník. Stačí dodržet několik zásad a její konzistence bude dokonalá
Další recepty
Suroviny: cibule, česnek, celer řapíkatý, rajče, protlak rajčatový, koriandr čerstvý, nať petrželová, plec vepřová, olej olivový, zázvor, pepř, sůl, cizrna, čočka, nudle polévkové, mouka, šťáva citronová, vývar masový
Harira - tradiční marocká polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rk9Zp
7 názorů