Nádobí - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Wok pánev určitě nechybí v kuchyních, kde připravují asijská jídla. Někdy se mu říká čínská pánev. Díky svému typickému tvaru je vhodná na vaření a smažení, teplo je rozváděno po celém povrchu a jídlo je rychle hotové.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Terina je nádoba, vyrobená z různého materiálu, většinou porcelánu, která slouží k hromadnému podávání polévky. Druhý význam tohoto pojmu je ten, že se jedná o francouzské jídlo z mletého masa, podobné paštice. Vepřové maso lze nahradit rybou nebo zvěřinou. Tento ochucený pokrm se peče ve vodní lázni. Terina se podává vychlazená s různými dipy a brusinkami. Nemusí být pouze masová, ale může být také zeleninová nebo houbová.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kokotka je zvláštně znějící název pro zapékací misku s víčkem. Je to počeštěná zkomolenina francouzského výrazu "cocotte", což znamená kastrol. Kokotka se dá využít pro přípravu celé řady pokrmů pomocí dušení, gratinování nebo flambování. Dnes se tento název užívá pro zapékací misku s pokličkou, která slouží k pomalému dušení nebo zapékání pokrmů. Vyrobena může být z litiny, keramiky nebo porcelánu.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 22 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Šťavnatý fofr koláč plný jablek: Na přípravě úžasně vláčného a skořicí vonícího koláče je nejdelší škrábání jablek, hotový je za chvíli
Voňavé medvědí pracny ve třech variantách: Vynikající jsou nejen ty z lískových ořechů, ale i tatrankové nebo kokosové
Retro okénko: Kakaové Pikao původně sloužilo k ochucení nápojů a jedna tuba stála 3 Kčs