Bez oleje se v kuchyni neobejdete. Hodí se na smažení, pečení i do salátů
Olej hraje v kuchyni klíčovou roli a je nepostradatelným prvkem v mnoha receptech. Využívá se téměř v každé činnosti v kuchyni od vaření až po marinování či sladké pečení. Díky mnoha druhům si můžete v různých pokrmech dopřávat různé chutě.
Druhy olejů v kuchyni
Jaké jsou nejběžnější oleje používané v kuchyni?
-
Olivový olej je jedním z nejběžnějších olejů v kuchyni a má několik variant, avšak nemá vysoký kouřový bod, a tak není nejvhodnější na smažení.
-
Slunečnicový olej má neutrální chuť a je vhodný pro smažení, pečení a vaření při vysokých teplotách.
-
Řepkový olej se také hojně využívá na smažení, neboť má vysoký kouřový bod. Jeho chuť není nijak specifická.
-
Arašídový olej je vhodný pro smažení a často se používá v asijské kuchyni.
-
Sezamový olej má výraznou sezamovou chuť a je běžně používán v asijské kuchyni k dochucení pokrmů.
-
Kokosový olej je znám svou exotickou vůní a chutí. Používá při pečení.
-
Rýžový olej je běžný v asijské kuchyni i na smažení a má neutrální chuť.
-
Avokádový olej má jemnou chuť a je vhodný pro pečení.
Využití oleje v kuchyni
Olej se hojně používá ke smažení, pečení (často do základu moučníků či k docílení křupavé kůrky), přípravě omáček, marinád, zálivek pro saláty a pečiva. Některé oleje jsou velmi výrazné a mají specifickou chuť, díky čemuž pomáhají přilnout k ochucovadlům a zvýrazňují jejich typickou chuť.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha jídel, např. do majonéz, na smažení, je součástí rostlinných tuků. I když se o jeho významu pro lidské zdraví vedou debaty, je to nejvíce používaný druh oleje a mimo gastronomie má i technické využití.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sezamový olej je rostlinný olej světle žluté barvy a příjemné oříškové chuti, který se získává ze sezamových semen. Má řadu léčivých účinků. Je skvělý na osteoporózu. chudokrevnost, suchý kašel a další zdravotní potíže. Je vynikajícím regeneračním prostředkem. Hodí se do salátů, dává jim zajímavou chuť, dále do marinád a do omáček. Do pomazánek se používá jako dochucovadlo.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 6 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 8 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 11 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Valašské frgále podle Petry z MasterChefa: Recept na koláče, které rozplakaly i drsného porotce Radka Kašpárka
Holka u plotny radí: Jak na leknínky z lineckého těsta? S pudinkovým krémem a mandlovými plátky chutnají skvěle