Co dobrého upéct na chalupě? Třeba hrníčkový perník. Je snadný, rychlý a moc dobrý
Potřebujete něco rychlého upéct a vzít s sebou na výlet? Nebo jste na chatě či chalupě, nemáte váhu, ale zato chuť na něco dobrého? Litý perník podle hrníčkového receptu by mohl být správnou volbou. Jednodušší buchtu totiž těžko najdeme.
Vše si připravíme včas do kuchyně, aby se suroviny zahřály na podobnou teplotu. Pak je stačí umíchat v míse, nalít na plech a upéct v předem vyhřáté troubě. Do těsta se velmi dobře hodí sušené rozinky (předem namočené nebo spařené), nasekané ořechy a kandované ovoce. Pokud sušené ovoce, ořechy nebo kandované ovoce (např. dýni) přidáme do těsta, zvýšíme v něm zároveň množství tekutiny (mléka).
Kypré a vláčné těsto na perník
Perník na plech z litého těsta kypříme práškem do pečiva a dáváme do něj vhodné perníkové koření, nebo do těsta použijeme rovnou kypřicí prášek do perníku, v němž už je koření obsažené. Pro ještě větší vláčnost můžete do těsta přidat nastrouhaná jablka nebo mrkev.
Čím ozdobit litý perník
Hotový perník už nepotřebuje žádné vylepšení. Můžeme si ho rovnou nakrájet do krabičky a vzít na výlet. Pokud ho ale chystáme jako moučník po dobrém obědě, je skvělé jeho povrch potřít marmeládou a posypat kokosem. Ještě lepší bude perník politý čokoládovou polevou.
Jak upéct nadýchaný perník
Na jednoduchý perník podle následujícího receptu si připravíme 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 kypřicí prášek do perníku, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa, případně nasekané ořechy.
- Do mísy nasypeme suché suroviny, přidáme olej, mléko, vejce a promícháme. Do těsta můžeme přidat nasekané ořechy.
- Promíchané těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme ho do předehřáté trouby.
- Pečeme přibližně 20 minut při teplotě 170 °C.
- Po upečení potřeme marmeládou, polijeme čokoládou a posypeme kokosem.
Podívejte se i na další recepty na hrníčkové moučníky od našich čtenářů. Všechny jsou rychlé a snadné na přípravu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 10 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 11 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 13 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 15 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 18 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Příprava plechů před pečením: Každé těsto vyžaduje trochu jiný postup. Poradíme, jak na to, aby se pečení povedlo
Kandovaná dýně je pochoutkou, zdrojem energie i součástí některých moučníků. Kandovat dýni není složité a zvládne to každý
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Komentáře