Co si vzít na dovolenou k jídlu z domova a co raději koupit až na místě? Máme pro vás kuchařskou KáPéZetku
Blíží se dovolená a s ní i úvahy, jak se zásobit, abychom nebyli ohledně jídla závislí jen na restauracích a fast foodech. Pokud nemáme zaplacené stravování all inclusive, většinou alespoň občas vaříme. Apartmány nebo chaty pronajímané na léto mají kuchyňský kout s nejpotřebnějším nádobím a vařičem. Vaříme i na dovolené pod stanem.
Už jste slyšeli o kuchařské Kápézetce (KPZ je původně skautská Krabička poslední záchrany)? Je to univerzální seznam potravin, které se vyplatí vézt na dovolenou s sebou, ať už pod stan, na chatu i do apartmánu k moři. Místní lahůdky a suroviny (např. pečivo, sýry, uzeniny, čerstvé ovoce a zeleninu) koupíme až na místě. Ráno bývá zelenina a ovoce na trhu nejčerstvější, pozdě odpoledne naopak nejlevnější. Polední žár prožijeme ve stínu a připravíme si jednoduchý oběd. V létě často vaříme lehká rychlá jídla nebo připravujeme saláty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co vzít s sebou na dovolenou
Proč vymýšlet seznam surovin, stačí se podívat do našeho přehledu, případně ho jen doplnit o své "vlastní" potřeby.
- Ocet: V menší lahvičce se hodí do zálivek salátů. Doporučujeme vinný nebo balzamiko.
- Olej: Je důležitý na smažení i do salátů. Pokud se chystáte do zemí s produkcí kvalitního olivového oleje, je zbytečné ho brát s sebou a pravděpodobně si naopak několik lahví (i jako dárek z cest) povezete domů.
- Sůl: Ve šroubovací skleničce.
- Menší mlýnek s pepřem: Přibalte i další oblíbené koření nebo sušené bylinky v praktických šroubovacích skleničkách nebo mlýncích. Bereme pouze ty druhy, o kterých víme, že je opravdu budeme potřebovat.
- Med nebo cukr: Na vaření, do čaje, kávy apod.
- Česnek a cibule: Česnek můžeme vzít i ve formě pasty.
- Těstoviny, rýže: Pokud jedeme do Itálie, je zbytečné s sebou vozit těstoviny. Ve většině samoobsluh jsou různé druhy i tvary za rozumnou cenu, a nebudeme vědět, kterým dát přednost. Rýži využijeme i jako zavářku, nejen k vaření přílohy.
- Konzervy: Pomohou nám připravit rychlý oběd (maso, loupaná rajčata, kukuřice, žampiony, luštěniny, protlak a další).
- Bujon: V kostce nebo gelu umožní připravit rychle polévku nebo dochutí rizoto.
- Kondenzované mléko: Tatra mléko v konzervě určitě upotřebíme, zvláště pokud trávíme dovolenou v místě, kde neprobíhá pravidelné zásobování potravinami.
- Rychlovky v sáčku: I když je běžně nepoužíváme, na dovolené jsou praktické a někdy se mohou hodit. Patří sem polévky, kaše a různé omáčky, které buď stačí zalít horkou vodou (instantní) nebo jen krátce povařit.
- Sušenky: Na dovolené vyhládne a zvlášť pokud s námi jedou děti, je dobré mít vždy něco dobrého po ruce.
- Tip navíc: Nezapomeňte houbičku na nádobí, jar v menší lahvičce, utěrku a sirky.
Do komentářů nám můžete napsat, co si vozíte na dovolenou, během které občas vaříte, Vy. Vaše postřehy a rady jistě rádi uvítají i ostatní čtenáři.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 30 minutami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 18 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 21 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Bezlepkové stravování na škole v přírodě aneb Brambory místo ovocných knedlíků a müsli do batůžku
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Sklizeň ovoce a zeleniny během září: Na co se zaměřit a co nezapomenout
Komentáře