Čokoládové lanýže: Báječné cukroví, co se rozplývá na jazyku
Čokoládový lanýž, truffle, je lahodná čokoládová pochoutka ve tvaru kuličky nebo hrudky. Má krémové jádro, obalené kakaem nebo jemně strouhanou čokoládou. Bývá součástí bonboniér a vánočního cukroví.
Jak připravit čokoládové lanýže
Čím více, tím lépe - lanýže mizí rychlostí blesku:
- 300 g hořké čokolády (min. 52%)
- 120 g smetany (33 % tuku)
- 30 g másla
- práškové kakao na obalení
Čokoládu nalámeme na kousky a přelijeme ji horkou smetanou. Mícháme, dokud se směs nespojí - pak přidáme změklé máslo a vymícháme hmotu, kterou necháme ztuhnout v lednici do druhého dne. Pak rychle tvarujeme kuličky, které potřásáním v misce s kakaem obalíme a uložíme do chladna.
Lanýže je nutné uchovávat v chladu - jsou tak jemné, že v teple povolují. To nic nemění na tom, že jsou oblíbeným dárkem pro kohokoliv, kdo miluje čokoládu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 10 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 14 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Komentáře