Vdolky můžete nakypřit droždím i práškem do pečiva. Vybrali jsme oblíbené recepty
Těsto na vdolky kypříme droždím, kypřicím práškem nebo sodou. Obvykle je smažíme, ale podle některých receptů se pečou v troubě. Výborně chutnají s tvarohem, zakysanou smetanou, šlehačkou či jogurtem, ozdobené povidlím nebo marmeládou. Dají se připravit i naslano, třeba k fazolové omáčce po vzoru našich babiček.
Vdolky z kynutého těsta
S mícháním kynutého těsta nám pomůže domácí pekárna nebo elektrický robot, po důkladném mísení by mělo být těsto pěkně vláčné a nelepivé. Na řádné vykynutí pak potřebuje dostatek času. Během kynutí těsto přikryjeme utěrkou, aby jeho povrch neosychal.
- Vykynuté těsto rozválíme na plát, ze kterého skleničkou, jejíž okraje namáčíme v mouce, vykrajujeme kolečka a v každém vytvoříme uprostřed malou prohlubeň.
- Kolečka necháme znovu dokynout, během kynutí je přikryjeme opět utěrkou, aby povrch neosychal.
- Po dokynutí znovu zvýrazníme prohlubně uprostřed vykrojených koleček a pustíme se do smažení v dostatečném množství oleje. Smažíme na mírném ohni ve středně rozpáleném oleji. Smažení jde rychle, po chvilce vdolky otočíme.
- Vdolky vytahujeme děrovanou lžící a klademe je na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
Vybrali jsme tři oblíbené recepty na kynuté vdolky. Do staročeských budete potřebovat den předem uvařené brambory, a místo smažení tyto vdolky upečete v troubě.
S práškem do pečiva nebo se sodou
Takto kypřené vdolky jsou rychlejší na přípravu než vdolky kynuté, odpadá zdlouhavé čekání na vykynutí těsta.
- Z našeho receptáře jsme vybrali tři varianty těst na vdolky. Můžete do nich použít tvaroh, kefír nebo podmáslí.
- Suroviny na těsto dobře promícháme a před smažením necháme chvíli odpočinout. Stačí 15–20 minut, těsto tím získá lepší konzistenci.
- Pak těsto rozválíme a vykrajujeme skleničkou, jejíž okraje jsme namočili v mouce, kolečka. Kdo chce, může ještě vykrojit malým vykrajovátkem střed jednotlivých koleček.
- Kolečka necháme znovu asi 10 minut odpočívat, poté je smažíme ve středně rozpáleném oleji.
- Vytahujeme děrovanou lžící nebo kuchyňskými kleštěmi a pokládáme na papírovou utěrku, po chvíli je přendáme na tác nebo do mísy.
Jak na výborné vdolky
Na závěr jsme vybrali skvělý recept na vdolky z kynutého těsta, které si můžete připravit podle názorného videa. Vdolky chutnají úžasně, zvlášť když je ozdobíme marmeládou, zakysanou smetanou a šlehačkou. A úplně nejlepší jsou ještě teplé.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Jak propasírovat brambory na přípravu těst nebo do kaše? Máme více možností, vyberte si tu nejlepší
Jak připravit ty nejlepší vdolky. Podávat je můžeme naslano nebo nasladko se švestkovými povidly
Komentáře