Jak snadno odpeckovat třešně a višně. Jednoduché rady a tipy nám jejich přípravu výrazně urychlí
Krásně zralé třešně jsou výbornou surovinou na marmelády a džemy. Hodí se do koláčů, bublanin a dalších moučníků. Dokonce je můžeme sušit a používat místo rozinek. Poradíme, jak je snadno odpeckovat.
Nejjednodušší metodou je vzít nožík, každou třešeň nakrojit a pecičku odstranit. Tento způsob je zdlouhavý a brzy nás omrzí. Není ani zvlášť šetrný, protože z třešní vyteče hodně šťávy. Jsou ale i jiné možnosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Odpeckovávač se vyplatí
V obchodech jsou k dostání jednoduché odpeckovávače, se kterými se dobře pracuje a nejsou drahé. Raději třešně po odstranění pecek kontrolujeme, protože se může snadno stát, že některá pecka propadne a neoddělí se. Použití mechanického přístroje nám ušetří spoustu času a je docela zábavné.
Jak jednoduše odpeckovat třešně
Máme ještě další možnosti, jak pecky odstranit. Můžeme vyzkoušet všechny a vybereme si tu, která nám bude nejvíce vyhovovat:
- Třešně, které jsou určené na marmeládu nebo džem, krátce povaříme a poté protlačíme přes cedník - pecky na něm zůstanou.
- Pecku můžeme z třešní vytáhnout pomocí kancelářské svorky (používá se na spojování papírů).
- Oblíbenou možností je položit třešeň na hrdlo úzké láhve a pomocí pevného brčka, kterým třešeň dolů prorazíme, pecku snadno odstraníme. Pecka sklouzne do láhve. Při tomto způsobu máme pod kontrolou odstranění každé pecky.
- Další používanou možností je třešně, položené na pevném prkýnku (buď jednotlivě nebo po více kusech), zmáčknout např. dalším prkýnkem (nebo třeba kastrolem), čímž třešně popraskají, a při lehkém zakroužení prkýnkem často i vyklouznou. My je pak pouze rychle vybereme.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob, vypeckované třešně se v kuchyni budou hodit. Můžete se hned pustit do třešňové marmelády.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 26 minutami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 2 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pecky z třešní. Hodí se do nahřívacích polštářků, nejdříve je ale musíme dokonale vyčistit
Komentáře