Jak udělat cukrovou fondánovou polevu na perníčky a nejen na ně
Fondánová poleva se připravuje pouze z cukru - základem je cukrový rozvar, který se pak zchladí a prošlehá do bílé hladké polevy. Na rozdíl od bílkové není ta cukrová tak křehká, proto se používá k polévání koblih a věnečků.
Cukrová poleva se od bílkové liší tím, že neobsahuje bílky, ale pouze cukr, vodu a ocet. Takové polevě se říká fondánová a používá se nejen ke zdobení povrchu perníčků a cukroví, ale také k polití žloutkových věnečků a větrníků.
Jak udělat cukrovou polevu?
Recept na cukrovou polevu podle Romana Pauluse:
- 150 g krupicového cukru
- 150 g moučkového cukru
- 75 ml vody
- 1 lžíce octa
Všechny ingredience vaříme 8–10 minut, dokud nevznikne hustý sirup. Horký sirup přelijeme do misky, kterou vložíme do jiné misky nebo kastrůlku se studenou vodou tak, aby se do polevy nedostala voda. Směs mícháme tak dlouho, dokud nevznikne bílá hmota - fondán.
Cukroví do polevy namočíme horní stranou - když ho pak otočíme a položíme na stůl, poleva se stejnoměrně rozlije a rychle zaschne.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 5 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 6 hodinami
Banana split
Přidáno před 6 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 19 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 20 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit česnekové máslo. Je výtečné na topinky i na pečené brambory, hodí se při grilování
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Komentáře