Jak připravit sýrovou omáčku? Rychlý oběd nebo večeři s ní vykouzlíte za pár minut
Recept na jednoduchou sýrovou omáčku se hodí mít po ruce. V situacích, kdy spěcháme a potřebujeme něco hodně rychlého a přitom chutného, co rodinu potěší, můžeme sáhnout právě po něm. Přišli jste zrovna z výletu nebo z práce a za pár minut má být oběd na stole? Se sýrovou omáčkou a vařenými těstovinami to zvládnete hravě.
Co potřebujeme do sýrové omáčky
- Základem je bešamel, proto si připravte máslo a hladkou mouku. Od každého stačí jen malé množství. Dále potřebujete mléko, případně smetanu.
- Využijete do ní sýry, které zrovna máte v ledničce. Každý jí dá trochu jinou chuť. Dobrou volbou je eidam, další chuťově výraznější sýry vezmeme až pro jeho doplnění. A množství? Stačí asi 150 g na 0,5 l omáčky.
- Omáčku lze ještě vylepšit např. špenátem, výsledkem bude skvělá špenátová omáčka na gnocchi, nebo třeba nakrájenou šunkou, ta bude v omáčce výborná k těstovinám.
- Chcete omáčku ještě dochutit? Stačí sůl, ale s rozvahou, protože svou slaností přispějí i sýry. Ale omáčku můžete doplnit i česnekem a cibulí.
- Je vám to málo? Můžete bez obav experimentovat s kořením. Záleží na tom, co máte rádi a k čemu zrovna omáčku chystáte. Někdo dá přednost mletému muškátovému oříšku, jiný jde raději do pikantního koření. Vyzkoušet můžete mletý pepř, chilli nebo italskou směs.
- A protože omáčka není barevně příliš výrazná, o to víc jídlo hezky ozdobte na talíři. Dobře poslouží lístky čerstvé bazalky a krásně vybarvené rajče.
Jak připravit sýrovou omáčku
Na postupu není nic složitého, ale je potřeba vědět, jak na to.
- Nejprve připravíme na plotýnce světlou jíšku z másla a hladké mouky. Pečlivě ji mícháme, aby se nepřipálila.
- Po trochách přiléváme mléko a stále dobře mícháme. Osolíme a pozvolna při nízké teplotě a průběžném míchání ještě povaříme, přibližně po dobu 10–15 minut.
- Na závěr vypneme plotýnku a přidáváme strouhaný sýr - dáváme ho po hrstkách, každou hrstku dobře vmícháme metličkou, celkové množství sýra určíme podle zvoleného receptu a podle chuti.
- Omáčku dochutíme po libosti (sůl, koření).
Sýrová omáčka na těstoviny za pár minut
Na závěr pro vás máme ještě názorný video-recept, tentokrát doplněný krájenými žampiony z konzervy. Sýrovou omáčku podle něj zvládnou i začátečníci.
- Na 4 porce připravíme jíšku z 40 g másla a 30 g hladké mouky. Zlehka ji osmahneme.
- Zalijeme ji chladným mlékem (300 ml) a zjemníme 100 ml smetany, krátce povaříme.
- Přidáme nastrouhaný sýr (eidam, hermelín, apetito), nakrájené žampiony z konzervy a mícháme do rozpuštění sýru.
- Na závěr ještě dochutíme muškátovým oříškem, vegetou, třeným česnekem, oreganem a bazalkou.
- Dolijeme ještě 100 ml smetany a krátce povaříme.
- Podáváme s uvařenými těstovinami. Rychlé jídlo bude chutnat výborně.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 8 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 9 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 10 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 17 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 18 hodinami
Komentáře