Nakrouhané a prosolené zelí necháváme odležet. Někdy pustí příliš šťávy, kterou můžeme dále využít při vaření
Kvašené zelí je velkou pochoutkou, kterou si můžeme připravit i v domácích podmínkách. Zelí nejprve musíme nakrouhat a posolené nechat odpočinout. Při pěchování do sklenic nebo jiných vhodných nádob nám často zůstane trochu zelové šťávy.
Bylo by škoda ji vylít, protože se dá ještě dobře využít. Můžeme si připravit např. zelové "kostky" které přidáváme do polévek - buď ke konci vaření, nebo až na talíři při podávání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit zelové kostky
Cenná tekutina, která je plná vitamínů, takto nepřijde nazmar. Postup je velmi snadný:
- Do kostkovače na led nalijeme zbytek zelové vody a necháme zmrazit.
- Po zmražení kostky vyklepeme a uložíme do mikrotenových sáčků. Budou se hodit např. do koprové polévky.
- Zelovou šťávu můžeme zmrazit i ve větších dávkách např. v kelímkách od jogurtu. V tom případě ji přidáváme během vaření zeleninových polévek.
- Stejným způsobem můžeme postupovat i při využití zbylé šťávy z domácího kvašeného zelí (už hotového). Šťávu pak přidáváme do jídel, kterým prospěje okyselení.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 19 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Jak chutně uvařit kysané zelí. Nejlepší zelné recepty z naší kuchyně
Koprová polévka patří k těm nejoblíbenějším. Každá rodina ji vaří trochu jinak a má svůj osvědčený recept
Komentáře