Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Co se hodí vědět, než se pustíme do pečení? Ve chvíli, kdy už máme vyhřátou troubu, bývá pozdě honem zjišťovat, co jsme zapomněli připravit nebo na co jsme nemysleli.
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout si trochu teorie. Zkušené hospodyně nejspíš naše rady potřebovat nebudou, ale začátečníkům by se některé postřehy mohly hodit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Obecné rady k pečení
Jednoduché zásady nám pečení usnadní.
- Při pečení se snažíme šetřit čas i elektřinu /plyn. Je nehospodárné vyhřívat každý den troubu na jeden druh cukroví a zase nechat zchladnout. Ekonomičtější je připravit si těsta v průběhu týdne a samotnému pečení věnovat jeden den, kdy trouba nestačí vychladnout. Těsta zabalená ve fólii nebo mikrotenu vydrží týden v chladničce bez problémů.
- Do pečení zapojíme i další členy rodiny. Mohou hlídat troubu, klást kousky na plechy nebo měnit plechy apod. Kromě toho, že pomohou, tak si také užijí příjemnou atmosféru pečení.
- Výhodou je mít několik plechů a horkovzdušnou troubu, v níž lze péct více plechů najednou. V opačném případě pečeme jen tolik, kolik stačíme bez stresu. Pečení má být radost, jinak výsledek za moc nestojí.
Než začneme péct
Osvojíme si tyto zásady:
- Suroviny na těsto musí mít pokojovou teplotu. Výjimkou je máslo do křehkého těsta (např. linecké), které musí být studené z lednice, aby se těsto podařilo.
- Na zpracování těsta lze využít elektrické pomocníky (robot, pekárna apod.), které nám usnadní práci.
- Také různé vychytávky jako rozvalování těsta mezi dvěma fóliemi, pečení několika druhů cukroví z jednoho druhu těsta, využití silikonových formiček apod. nám usnadní a urychlí práci.
- Cukroví upečené s předstihem uložíme v krabicích vyložených alobalem a v chladnu. Ideální je sklep nebo krytý balkon.
- Odlomené nebo nepodařené kousky využijeme později do nepečeného cukroví.
Přejeme, aby se vám vše podařilo a chutnalo. Krásné Vánoce!
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 14 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 18 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Trápení s těstem na cukroví: Jak předejít nadměrnému a zbytečnému zapracování mouky?
Komentáře