Kdy a proč se pečou jidáše? Podle tradice mají přinášet pevné zdraví
Velikonoce jsou období přicházejícího jara a jedná se zároveň o nejdůležitější křesťanské svátky. Odedávna k nim také patří pečení báječných dobrot. Mezi nejobvyklejší druhy velikonočního pečiva patří jidáše, beránek či mazanec.
Jidáš byl jeden ze dvanácti učedníků Ježíše Krista, který se zrádně postaral o jeho zatčení. V zoufalství ze své zrady se ale poté oběsil. Proto mají jidáše většinou tvar stočeného provazu, který symbolizuje smutný konec tohoto neblaze proslulého Ježíšova učedníka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy a proč se pečou jidáše
Jidáše bychom podle starých zvyklostí měli péct na Zelený čtvrtek jako připomínku této události. Tento den je zároveň považován za den odpuštění. Podle lidové tradice jidáše konzumujeme proto, abychom se uchránili před nemocemi - měly by nám přinést pevné zdraví.
Jidáše se připravují ze sladkého kynutého těsta na způsob vánočky či mazance. Ještě horké se potírají rozpuštěným medem s trochou másla. Vytvarovat je můžeme do tvaru stočeného provazu či různých pletenců, copánků či pletýnek.
Jak se zadělává na těsto a pečou jidáše vám poradí následující videorecept, který vás provede krok za krokem postupem - podle něho si můžete tuto tradiční sladkou dobrotu připravit. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 5 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 8 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Komentáře