Jak zpracovat listovou petržel. Má své místo v mnoha receptech a řadu možností nabízí náš receptář
Listová petržel je oblíbené koření, které se používá hlavně v čerstvém, ale také v sušeném stavu. Její pěstování je nenáročné a využití snadné. Můžeme ji usušit nebo zmrazit na zimu. Navíc je součástí mnoha kořenících směsí.
Naťová petržel je méně náročná na půdu a na zahrádce je její nejlepší sezona od dubna do července. Vzchází velmi pomalu (až 3 týdny). Lze ji velmi dobře pěstovat v truhlících a květináčích. Také zimní pěstování z odříznutého vršku kořene můžeme doporučit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím je petržel prospěšná
Listy čerstvé petržele obsahují mnoho vitamínu C, dále karoten, flavonoidy, silice, železo a hořčík. Silic má více hladkolistá petržel, kadeřavá je zase vhodnější ke zdobení pokrmů. Můžeme z ní vyrobit pesto nebo známou omáčku salsa verde.
Petržel má močopudné účinky a prokrvuje pánevní orgány. V těhotenství by se z toho důvodu její konzumace neměla přehánět. Také podporuje chuť k jídlu.
Jak petržel využít
Lze ji přidat do všech jídel z masa, zeleniny, hub, vajec a sýrů. Hodí se do mnoha polévek, pomazánek, nádivek, salátů, majonéz, omáček, knedlíků a dalších jídel. Mnoho pokrmů si bez petržele ani nedovedeme představit.
Jak petržel uložit
Petrželová nať se dobře mrazí nasekaná nadrobno. Můžeme ji zmrazit také ve formě ledových kostek. Sušíme ji při mírnější teplotě v proudícím vzduchu, aby nezhnědla. Sušenou petržel uchováváme na suchém místě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
V domácí kosmetice petržel můžeme využít v pleťové masce nebo nálevu k odvěžení pleti a proti vráskám.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 11 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 14 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Bylinky na maso, které nesmějí chybět na vaší zahrádce. Právě teď je vhodný čas sázet například tymián nebo majoránku
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Ozdobte své terasy a lodžie jedlými plody. Poradíme, kde se dobře daří jahodám a co vyžadují rajčata či papriky
Komentáře